— Det er rett og slett farligere å røyke hasj og marihuana nå enn for få år siden. Konsekvensene ser vi daglig. Ungdom har større risiko for å utvikle psykiske problemer, i form av blant annet angst, og flere går inn i psykoser, de klarer ikke å skille fantasi fra virkelighet, sier Håvard Berge.

Han jobber i Kriminalitetsforebyggende team i Kristiansand kommune. I tillegg er han ansatt i Hasjavvenning Kristiansand, og har ansvar for tiltak rettet mot ungdom under18 år.

Ifølge Berge har det skjedd noe med styrken i cannabisplantene som dyrkes i Europa i løpet av de siste par årene. Både hasj og marihuana kommer fra disse plantene.

Effektiv dyrking av cannabis har nå gjort stoffet svært mye sterkere enn det som var tilfelle på 70- og 80-tallet. Bildet viser en ulovlig, innendørs cannabisplantasje. Foto: Inge Dalen

Betydelig sterkere

Stoffene som nå omsettes ulovlig, i Norge og på Sørlandet, er noe helt annet enn stoffene som ble omsatt på 70-80-tallet. De nye typene av cannabis dyrkes mer optimalt innendørs, ved hjelp av genmanipulerte frø, kunstig vanning og under spesialtilpassede lamper. Stoffet tetrahydrocannabinol (THC) gir selve rusen. Før var styrken i THC på mellom én og tre prosents styrke. Nå er denne styrken oppe i 20-30 prosent, ifølge informasjon Berge har fått fra Kripos.

— Dette er kjempesterkt. Ungdom blir raskere fysisk avhengige av stoffene, og det er en sammenheng mellom ungdom som dropper ut av videregående skole og bruken av hasj og cannabis, forteller Berge.

En undersøkelse Kristiansand kommune gjennomførte i 2013, viste at 20 prosent av alle 17-åringer i Kristiansand hadde prøvd hasj.

Bekrefter trend

Gaute Grassvoll, overlege på akuttpost for psykiske lidelser på Sørlandet sykehus i Kristiansand, jobber med pasienter med psykoseproblematikk.

— Vi ser stadig flere unge med vedvarende psykoseproblematikk, enn det vi gjorde for noen år siden, noe som kan være en konsekvens av bruk av vanlig cannabis eller mer syntetiske cannabis-stoffer. Noen sier at det å eksperimentere med hasj er ufarlig, men det er en risiko for å utvikle alvorlige psykiske lidelser, sier Grassvoll.

— Det utvikles stadig nye rusmidler, og det er ikke utenkelig at disse stoffene påvirker hjernen mer spesifikt i negativ retning. Gjentakende bruk av rusmidler øker sannsynligheten for å få en psykose, det vil si manglende evne til å se realistisk på omverdenen, understreker overlegen.

Kan gi lavere IQ

Helga Tveit er psykologspesialist ved Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA) på Sørlandet sykehus. Hun forteller at hvis en person starter med å røyke cannabisstoffer når vedkommende er 14 år, og stopper med røykingen som 30-åring, vil 30-åringen da ha et modenhetsnivå som en 14-åring.

— Hjernen endrer seg modningsmessig fram til 25-årsalderen. Før dette gror det ut nervegreiner i hjernecellene, som skaper nye forbindelser. Denne prosessen reduseres ved bruk av cannabis. Alt settes på vent. Bruk av dette stoffet reduserer alle typer hukommelse og evnen til å planlegge og organisere. I tillegg blir samspillet mellom personen selv og omgivelsene dårligere, opplyser hun.

— Folk som har brukt cannabis en stund, reduserer faktisk IQ-en sin, forteller Tveit.

Narkobruk kan gi utsettelse av lappen

Bruk av narkotiske stoffer kan føre til utsettelse av førerkortet.

— For å få førerkort, må man ha en ok vandelsattest. Edruelighet er et av punktene som blir vektlagt, forteller Magnus Andreassen, politiinspektør og forvaltningssjef ved Agder politidistrikt.

Magnus Andreassen, politiinspektør og forvatningssjef ved Agder politidistrikt. Foto: Lars Hoen

Kjøp, bruk og salg av narkotiske stoffer, som hasj og marihuana, kan føre til at lappen blir utsatt.

— Hvis man blir tatt med narkotika i russetida når man er 17 år, like før man fyller 18 år, blir førerkortet i utgangspunktet utsatt i ett år fra den dagen man ble tatt, sier Andreassen.

- Hva om du allerede har lappen?

— Hvis du blir innbrakt for fyll mer enn to ganger i løpet av ett år, er grunnlaget til stede for at politiet kan ta fra deg lappen. Det samme gjelder for narkobruk. Hvis du blir tatt mer enn to ganger i løpet av ett år, kan du miste lappen, sier politiinspektøren.