Ordfører i Grimstad, Hans Antonsen, er bekymret over all informasjonen Facebook henter fra sine brukere. Foto: Tore André Baardsen

«Kjære venner og FB-venner. Jeg er rett og slett bekymret over de enorme mengdene opplysninger som vi høyst frivillig lar et amerikansk selskap (og trolig noen flere) få kontroll over. Jeg kommer derfor til å lukke min egen personlige FB-profil mer og etter hvert redusere kontaktlista til dem jeg kjenner godt og har delt opplevelser med.»Slik innleder Grimstads ordfører Hans Antonsen (V) sitt innlegg på sin private Facebookprofil mandag ettermiddag. Den populære ordføreren har tidligere vært flittig bruker av sosiale medier, men er skeptisk til å dele private opplysninger med Facebook. Han har lenge tenkt på å lukke sin personlige profil mer til fordel for å dele politisk stoff på en egen ordførerprofil.

— Personlige data kan bli tilgjengelige

— Det er hovedsakelig tre grunner til at jeg bekymrer meg over all informasjonen vi deler med Facebook. Med Snowden-avsløringene i fjor vet vi at myndigheter kan skaffe seg adgang til de personlige dataene våre på sosiale medier, og man må regne med at det kan bli lett tilgjengelig, sier Antonsen, og fortsetter:

— For det andre må vi regne med at Facebook bruker denne informasjonen helt rått til å tjene penger. Det er en grunn til spesifikke annonser dukker opp på nettopp din side, og vi vet at Facebook går ganske langt i å utnytte denne infoen. Også meldinger du skriver, men ikke legges ut, registreres av nettstedet, sier en engasjert Antonsen.

Datatilsynets personvernrapport for 2013 viser at tre av fire nordmenn har profil på Facebook. Aller mest aktive er aldersgruppen mellom 15 og 29 år. I rapporten sies det at det ikke er usannsynlig at nettstedet vet mer om en del av oss enn enkeltinnstanser i staten.

Antonsen, som fra 2007 til 2003 satt i regjeringens personvernkommisjon, har reflektert mye over hvor voldsomme mengder informasjon vi deler med et stort nettverk av mennesker. Den siste grunnen er likevel enkel.

— Jeg er rett og slett litt forsynt av alle lykkelige liv som pushes i nyhetsfeeden min hele tiden, sier Antonsen.

Bør ha en profesjonell profil

Førsteamanuensis ved NTNU, Berit Skog, har blant annet forsket på bruk av sosiale medier. Hun synes at Antonsen har gjort et klokt valg.

— Vi ser jo for eksempel at Facebook undersøker folks statusoppdateringer uten å informere om det. Det er omdiskutert, og da blir det vesentlig å tenke over hva man legger ut. Det er helt rimelig å skille mellom en offentlig og en privat profil, og man bør holde seg profesjonell og yrkesmessig på den offentlige profilen, sier Skog.

Reduserer venner

Selv vil Antonsen nå kutte kraftig i vennelisten på det populære nettstedet. Han benekter at hets på nettstedet har vært medvirkende til at han nå verner mer om privatlivet.

— Ved valget i fjor var jeg oppe i over 1200 venner, og per i dag har jeg 852 venner. Jeg skal prøve å komme ned i noen få hundre, og kriteriet er at det skal være folk jeg kjenner og som jeg har delt opplevelser med, sier han.

  • Jeg er rett og slett litt forsynt av alle lykkelige liv som pushes i nyhetsfeeden min hele tiden