KRISTIANSAND/ARENDAL/FLEKKEFJORD: Det er en av konklusjonene til en bredt sammensatt gruppe ledet av overlege Pål Friis ved Sørlandet sykehus.

— Jeg håper dette blir et viktig grunnlagsdokument for å føre sykehuset i riktig retning, sier Friis til Fædrelandsvennen.

I tiden fram til 2020 vil befolkningen over 65 år i Agder øke fra 44.000 til 55.000 mennesker, kommer det fram i den ferske "Handlingsplan for eldremedisin Sørlandet sykehus".

Ikke tatt høyde for

Rapporten, som i hovedsak er ført i pennen av Pål Friis, slår fast at det langt fra tas høyde for denne eldrebølgen i dagens økonomiske planer.

"En slik økning i behov for behandling overstiger langt den vekst i budsjettramme som sykehusene er forespeilet, selv om effektivisering av pasientforløp fortsetter med samme takt som i foregående år", skriver Friis.

Særlig de medisinske-, kirurgiske-, og ortopediske avdelingene må rustes for å ta unna eldrebølgen. Aller størst vekst i antall pasienter får senter for kreftbehandling.

Tusen nye kreftpasienter

De fleste krefttilfellene i Norge er blant dem over 50 år. I rapporten anslås det at antall mennesker som lever med kreft i 2020 vil være 40 prosent høyere enn i 2012. "Forekomst av de vanligste kreftformene øker ved alder. Når den eldre delen av befolkningen øker i antall, vil antall krefttilfeller øke som en følge av dette", skriver Pål Friis.

Senter for kreftbehandling må alene rustes for å ta i mot 1000 nye pasienter fram til 2020, i tillegg kommer en stor økning i kreftpasienter på kirurgisk avdeling.

Krever 65 nye leger

Overlege Pål Friis og kollegene har anslått at det vil bli 27.000 nye behandlinger ved sykehuset i 2020. Dersom befolkningens bruk av sykehustjenester fortsetter som i dag, vil dette kreve et betydelig antall flere ansatte.

Totalt vil det grovt anslått bli behov for 65 nye stillinger, blant disse 20 nye leger. Dette vil bety atskillig større utgifter for sykehuset.

"For de medisinske avdelingene, som får den største veksten, kan man beregne et behov for en budsjettøkning på 6,5 prosent på de åtte årene fram til 2020", heter det i rapporten.

Det er det dobbelte av veksten Helse Sør-Øst legger til grunn i den økonomiske langtidsplanen for 2013-2016. Overlege Pål Friis advarer særlig mot mangel på spesialister.

"Det kan bli stor mangel på spesialister. Sørlandet sykehus bør derfor skaffe seg kontroll over utdanning og sikre kapasiteten. Ikke minst vil dette bli viktig for å møte utviklingen etter 2020", skriver han.

Store endringer fra 2020

For samtidig som utredningen viser at endringene fram til 2020 blir betydelige, slås det fast at de virkelig store endringene kommer etter dette.

"Det er liten tvil om at denne utviklingen representerer en betydelig belastning på velferdsstatens ordninger. Mange med innsikt i dette er først og fremst bekymret for bemanningssituasjonen i helsevesenet. Utviklingen vil kreve en kolossal økning av ansatte i helse og omsorg", skriver Pål Friis i rapporten.

Basert på prognoser fra Statistisk sentralbyrå vil antall eldre i Agder over 65 år stige til over 68.000 personer fram til 2030. Antallet er på størrelse med innbyggertallet i en by som Tromsø, og betyr en økning på 60 prosent fra i dag.

Agder-sykehusene rammes ulikt

Friis-rapporten slår fast at sykehusene i Agder utsettes for trykket fra eldrebølgen på ulik tid.

Fram til 2020 er veksten i antall eldre sterkest i Aust-Agder. For eksempel blir den prosentvise økningen av kirurgiske pasienter ved sykehuset i Arendal nesten dobbelt så stor som i Flekkefjord.

Fra 2020 blir økningen størst vest i Agder.