RISØR: Det var 15. juli i fjor at politiet fikk en noe uvanlig henvendelse fra en uroet kvinne. Vedkommende hadde reagert på en bil som sto parkert på en busslomme like utenfor Risør politistasjon. Ifølge kvinnen lå det en politicaps samt handjern på dashbordet.

To politifolk gikk bort og påtraff 70-åringen som villig fortalte at han drev sitt eget borgervern i byen.

— Passe litt på i byen

— Det er ikke en kjeft på jobb etter klokka fire. Jeg har derfor tatt på meg å passe litt på i byen. Jeg er en slags mobil natteravn, sa 70-åringen da han forklarte seg i Aust-Agder tingrett mandag i forrige uke.

I bilen fant politiet en ladd revolver bak passasjersetet samt to kniver. En av knivene ble omtalt som en Kung Fu-kniv med 12 centimeter langt knivblad.— Jeg bruker bilen som arbeidsbil og har alltid med meg de to knivene som politiet fant. Håndjernene og politilua er noe som alltid ligger der, sa 70-åringen til politiet.

I retten hevdet mannen at det ikke var tilsiktet å ha den skarpladde revolveren og 14 skudd liggende i bilen. Mannen har vært aktiv i en pistolklubb i byen i en årrekke, blant annet som skyteleder og ammunisjonsforvalter. Han hevdet han hadde vært på trening i forkant av pågripelsen.

Trodde ikke på mannen

Retten trodde imidlertid ikke på mannen og hevdet han tilpasset forklaringen. Dommerne mente mannen ville ha opplyst om treningsøkten da han ble pågrepet dersom dette var tilfelle. Det gjorde han ikke selv da politiet konfronterte ham med at pistolen var skarpladd.

Pensjonisten sto også tiltalt for en rekke brudd på våpenloven. Etter pågripelsen gjennomførte politiet en ransakelse av 70-åringens bolig. Ifølge tiltalen oppbevarte Risør-mannen en ladd Mauser-rifle i et skap på soverommet. I en kommode på soverommet ble det funnet en ladd Beretta kaliber 22, og på en hylle i kjellerboden lå det store mengder ammunisjon som politiet mente ikke var låst inn i henhold til reglene i våpenloven.Mannen ble dømt for alle forholdene bortsett fra oppbevaringen av ammunisjon i kjellerboden som retten mente var tilstrekkelig sikret.

Påtalemyndigheten ba om at mannen skulle dømmes til 90 dagers ubetinget fengsel. Retten mente imidlertid dette var for strengt og halverte straffen. I formildende retning la retten vekt på at mannen ikke tidligere er straffedømt.