— Det blir et inferno, et ragnarok, sier Anders Sture, daglig leder for Svea Fyrverkeri i Norge.

Verdensrekorden i fyrverkeri ble satt i Dubai 31. desember i fjor. Da ble det smelt av 479.651 effekter på seks minutter. Nå skal Norge og Søgne slå denne rekorden.

— Vi skal forsøke å slå den rådende verdensrekorden. Vi skal skyte opp et gigantisk norsk flagg. Dette er vårt bidrag til grunnlovsfeiringen, fortsetter Sture.

Over en halv million effekter

Rekordforsøket skal foregå på Tangvall i Søgne 29. november. Et fyrverkeri med 530.520 effekter skal blant annet danne et norsk flagg på 80 ganger 100 meter, et areal større enn en fotballbane, i løpet av seks minutter.

Rundt 3500 kilo krutt skal smelles av. Mellom 20 og 25 personer skal rigge til fyrverkeriet, ifølge Sture.

Prisen på fyrverkeriet vil ligge på mellom 600.000 og 800.000 kroner. Selve arrangementer vil koste mellom en og en og en halv million kroner.

En representant fra Guinness rekordbok skal være til stede for å dokumentere rekordforsøket.

Sperrer av E 39

Kåre G. Sørensen, distriktsrepresentant for Svea Fyrverkeri i Aust- og Vest-Agder, forteller at planleggingen av rekordforsøket er omfattende, og at de involverte allerede har planlagt det hele i flere måneder.

E 39 skal sperres av under avfyringen.

— Et flagg på 80 ganger 100 meter skal altså fylles med pyrotekniske ting. Siden fyrverkeriet skytes opp bare noen hundre meter fra E 39, må veien sperres av, forklarer Sørensen.

— Det skal fyres av 1500 skudd i sekundet i nesten seks minutter, ved hjelp av elektronisk avfyring. Det må legges en del kilometer med kabel for å få dette til, og det må leies inn spesialutstyr fra flere andre land, sier han.

- Hvilke faktorer må stemme for at dette skal gå bra?

— Hvis vinden er ugunstig, kan det bli kritisk. Men det er sjeldent at vi får en slik vindstyrke på Tangvall, sier Sørensen.

- Perfekt beliggenhet

Det var Frank Abildsnes, ved Sør-Tre i Søgne, som hadde ideen til rekordforsøket. Han er forhandler av fyrverkeri.

Abildsnes kontaktet Anders Sture, som tente på ideen.

— Vi har vært på befaring på stedet. Fyrverkeriet skal sendes opp på et jorde ved hovedveien. På den andre siden av veien ligger sentrum. Det er vanskelig å finne steder med så gode sikkerhetsmarginer. Vi syntes stedet passet perfekt. Det Hollywood-aktige Søgne-skiltet var liksom prikken over i'en. Men hovedargumentet for å gjennomføre dette, var at Frank Abildsnes var så full av energi og klar for å gjennomføre dette, sier Sture.

Frank Abildsnes var mandag ikke tilgjengelig for kommentar, på grunn av reisevirksomhet i utlandet.

Ifølge Søgne kommune, skal alle tillatelser være på plass i forbindelse med arrangementet.

Se fyrverkerirekorden fra Dubai i vinduet under!