— Vi hadde ingen avstemning i Stortingsgruppa, men det ville være umulig å skape entusiasme for en norsk søknad når partiet var så delt. Derfor mener jeg dette var en riktig beslutning å si nei, sier Høyres fraksjonsleder Svein Harberg.

På en pressekonferanse i Stortingets vandrehall kom Harberg og Høyres parlamentarisk leder Trond Helland med nyheten som førte til at byrådet i Oslo valgte å trekke søknaden om statsgaranti og statstilskudd for å arrangere de olympiske vinterleker og paraolympiske vinterleker i 2022. Det har de siste dagene vært mye snakk om IOCs krav om alt fra gratis sprit på idrettsarenaer til cocktail-party med Kongen og luksusbiler med privatsjåfører. Dette var også tema da Høyres stortingsgruppe diskuterte saken, men Harberg avviser imidlertid at dette var det gjorde utslaget. Mange av de omtalte kravene i realiteten var ønsker, og ikke absolutte krav fra Den internasjonale olympiske komité.

Stortingsrepresentanten fra Grimstad forteller at han i utgangspunktet var positiv til et Oslo-OL i 2022, men at han mente flere forutsetninger da måtte blitt oppfylt. Dette ville det etter Harbergs oppfatning blitt vanskelig å få avklart tidsnok.

— Jeg hadde i forkant diskutert OL-spørsmålet med lokallaget mitt hjemme i Aust-Agder, men også der var meningene delte, sier han.

Slag i trynet

IOC-medlem Gerhard Heiberg sier han ikke er overrasket over onsdagens nei til OL i Oslo, men sier det likevel kommer som et slag i trynet.

— Jeg tror vi kunne påvirket IOC og lekene for lang tid fremover med et arrangement i Oslo som ville vært helt på høyden med det på Lillehammer i 1994, med entusiasme for idrett og OL. Derfor så jeg at dette kunne være en fantastisk mulighet til å gå tilbake til våre røtter, sier han.

— Jeg er veldig overrasket over Høyres nei, at de stanset på målstreken, sier stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap).

Arbeiderpartiet har selv vært delt i OL-spørsmålet, men Aasrud hadde sett fram til å få behandlet saken i Stortinget.

Signal til IOC

— Et norsk nei til OL i Oslo i 2022 er det tydeligste signalet Norge kunne sende til IOC. At vintersportslandet Norge, der mange har gode minner fra Lillehammer-OL i 94, velger å si nei, tror jeg skyldes de galopperende kostnadene ved de siste års OL-arrangementer og debatten rundt privilegier til ledelsen i IOC, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

SV-leder Audun Lysbakken sier beslutningen viser at folkelig motstand kan slå helt inn i Stortinget.

— IOC må endre seg kraftig og få slutt på ukultur og pampevelde. Mange nordmenn har reagert på IOC, som gir inntrykk av å være en lukket, snobbete og udemokratisk organisasjonen. En reform av IOC er en forutsetning for et norsk OL, sier Lysbakken.