Det er styret som skal ta den endelige avgjørelsen, men universitetets ledelse er tydelig i sine råd. De mener små studier må legges ned og at andre studier må samles for å få mer robuste fagmiljøer.

En av konsekvensene av dette er altså at grunnskolelærerutdanning i Grimstad blir samlet i Kristiansand fra 2017. Det vil si at 100 studieplasser blir flyttet til Kristiansand.

Barnehagelærerutdanningen vil universitetsledelsen beholde i både i Grimstad og Kristiansand.

— Utfra høringsrunden har vi konkludert med at grunnskolelærerutdanningen må samlokaliseres. Vi går over til en femårig utdanning og det blir økte karakterkrav. Da er det vanskelig å ha en dublering, og vi er også bekymret for om det blir nok søkere i Grimstad, sier universitetsdirektør Tor A. Aagedal

Les også:

Nedlagte studier

Styret ved UiA har vedtatt at studiene ved universitetet skal gjennomgås. I tillegg er signalene fra regjeringen tydelige: De ønsker større og sterkere fagmiljøer og vil heller ikke ha for mange parallelle studier.

I tillegg til å samle lærerutdanningen, foreslår derfor universitetets ledelse å legge ned en rekke studier:

  • Litteratur, film og teater bachelorprogram blir lagt ned.

  • Bachelorprogram i fransk blir nedlagt. Årsstudium i fransk blir opprettholdt.

  • Bachelorprogram i tysk blir nedlagt. Årsstudium i tysk blir opprettholdt.

  • Kunstfag med fordypning i musikk, bachelorprogram blir nedlagt. Årsstudium i musikk blir opprettholdt

  • Masterprogrammet i Music management blir også nedlagt.

  • Bachelorprogrammene i Matematikk og økonomi kan også bli nedlagt, men dette vil ledelsen komme tilbake til når søkertallene for 2016 kommer.

— Grunnen er først og fremst at det er få søkere og få kandidater som blir utdannet på disse studiene. På noen av studiene er det heller ikke tatt opp studenter de siste årene, sier Tor A. Aagedal.

Beholder sykepleien

Mens Grimstad mister sin lærerutdanning, beholder Kristiansand sykepleierutdanning. En egen arbeidsgruppe, nedsatt av universitetet, foreslo å samle sykepleierutdanningen i Grimstad.

Les også:

Universitetsdirektør Tor A. Aagedal skriver i sin innstilling at utdanningen fungerer bra i dag og at en samlokalisering i Grimstad kan føre til lavere søkertall.

Universitet tror at en samling i Grimstad kan svekke utdanningen i en tid da det er stort behov for nyutdannede sykepleiere.

Reagerer

Ordfører i Grimstad, Hans Antonsen (V), er blant dem som reagerer på endringene som nå kan bli vedtat.

— Jeg er åpen for at universitet må kunne samordne studietilbudet, men da må et være en balanse. Her følger de opp det ene og forkaster det andre. Det er det en ubalanse i dette der vi vil forsøke å påvirke universitetet.

Han er minst like skeptisk til de andre forandringene der studietilbud i språk og kunstfag kuttes.

— Universitet må vokte seg for kun å bli en utdanningsfabrikk til næringslivet. Når de forlater kunst og språk, mister de noe av det det vil si å være universitet og blir kun en avansert høyskole. Det var ikke derfor vi jobbet livet av oss for å sikre oss universitetet, sier Antonsen.

Tor A. Aagedal avviser at de nå svekker språkfag og kunstfag.

— Vi foreslår at pengene overføres til fakultetene slik at de kan bruke det på andre studieprogram slik at de kan konsentrere seg om enkelte studier, sier han.

Sterkere

Lærerutdanningen selv har ikke gitt noe klart svar på om de ønsker å samle all utdannelsen på ett sted.

Dekan Birte Simonsen sier hun ser fordelene med å samle utdannelsen i Kristiansand når det innføres en femårig master i 2017

— En stor gruppe studenter betyr at vi kan tilby en bredde i utdannelsen og tilby flere forskjellige retninger, sier Simonsen.

Samtidig har lærerutdanningen i Grimstad et godt samarbeid med teknologiutdanningen.

— Det har vokst fram et godt fagmiljø i Grimstad og et godt samarbeid med teknologimiljøet. Det må vi i så fall bygge opp på nytt i Kristiansand, sier Simonsen.

Hun legger til at selv om Grimstad mister dagens lærerutdanning, kan de fortsatt ha en desentralisert lærerutdanning.