AUDNEDAL: — Mange er utrolig frustrerte og fortvilte. Mens vi før hadde det så greit, går flere over veien for å unngå å møte folk som har et annet syn på dannelsen av menigheten, sier Liv Vasland.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Hun sitter i menighetsrådet, men i denne sammenheng uttaler hun seg som privatperson.

På Byremo øverst i Audnedal bor det 6-700 mennesker. Her er to trossamfunn: Den norske kirke og Ebeneser Byremo, som er tilsluttet Den Frie Evangeliske Forsamling.

Mange er utrolig frustrerte og fortvilte

Nå vil Normisjon danne en ny og egen menighet, blant annet med bakgrunn i homofili-striden. De vil flytte all kirkelig aktivitet til bedehuset som de eier.

Her vil de utføre kirkelige tjenester som dåp, konfirmasjon og begravelse. Får de vigselsrett blir også vielser flyttet fra kirka til bedehuset.

Opprører

Det opprører mange i bygda som nå føler Normisjon splitter menighetslivet. Særlig gjelder det bruken av bedehuset som ble bygget for 9-10 år siden. Den gang stilte hele bygda opp på dugnad for å få bygget reist og finansiert.

I dag har Normisjon eiermajoriteten i bygget som brukes til ulike barne- og ungdomsaktiviteter, bygdesammenkomster og et ukentlig sosialt treff for eldre.

— Når de nå vil flytte all kirkelig aktivitet til bedehuset, føler vi at de overtar bygget fullstendig - et bygg vi alle har følt har vært vårt eget. Dersom vi ikke blir medlem i den nye menigheten, føler vi oss ikke velkommen der mer, sier Eva Fuglestveit.

Vil ikke sende barna mer

Det samme sier Øystein Lauen som har barn i barnekoret og ungdomsaktiviteter på bedehuset.

— Jeg kommer ikke til å sende de til korøvelsene lenger. Slik er det flere andre foreldre som mener også, sier han.

Han undres over om barnekoret heretter skal synge i kirka eller bedehuset på julaften. - En slik tanke smerter flere på Byremo, sier han.

Eks-ordfører Tønnes Seland. Foto: Tore André Baardsen

Eks-ordfører Tønnes Seland bor også på Byremo. Han sier han er trist og lei seg for det som skjer.— Kan vi som ikke er medlem av Normisjon gå i minnesamvær på bedehuset etter en begravelse? Det er opprørende at det i det hele tatt er en problemstilling, mener han.

Bedt om å stemme

Før jul var det et folkemøte om planene om ny menighet. Her ble forsamlingen bedt om å tilkjennegi om de støttet tanken. 35 stemte mot, 31 for.

— Det illustrerer hvor splittet vi er. Det er ikke lenger så greit å snakke med hverandre over nabogjerdet, man må hele tida tenke på hvilken side man står om den nye menigheten, sier Vasland.

Steinar Fuglestveit ber Normisjon besinne seg og droppe planene.

- Jeg tror ikke de skjønner hvor ødeleggende dette er for Byremo, sier han.

- Er ikke konkurrent

Kjell Terje Flottorp leder lokallaget til Normisjon på Byremo. 21. januar skal årsmøtet ta stilling til om en ny menighet skal dannes.

— Vi ønsker ikke å være en konkurrent til Den norske kirke, men bli et supplement, sier han.

- Hvorfor etablerer dere da en ny menighet?

— Mange føler seg ikke hjemme i kirka, blant annet på grunn av kirkas delte syn om ekteskapet. Vi følger Normisjons syn om at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne, sier han.

- Mange føler bygda er splittet på grunn av den nye menigheten?

— Det beklager jeg. Folk kan komme som før i bedehuset, de er hjertelig velkommen. Jeg mener det blir liten forskjell om vi danner ny menighet, sier han.

Flottorp avviser at den nye menigheten vil stille krav til at alle som er på aktiviteter i bedehuset, må være troende.

— Men vårt ønske er å bevare folk i troen og vinne nye, sier han.

Han understreker at forslaget om en ny menighet ble bestemt lenge før den nye soknepresten kom.

Ønsker flere felleskap

Leder for Normisjon i Norge, Svein Granerud, sier at de ønsker å danne flere fellesskap og nye menigheter i Norge.

— Det har ikke sin bakgrunn spesielt i homofili-saken selv om mange er urolige på grunn av den. Men vi ønsker å danne en positiv vekst i vår organisasjon, sier han.

Granerud ønsker ikke å kommentere splittelsen på Byremo spesielt. Til det kjenner han for lite til saken .

Presten: - De googlet meg

Sokneprest Geir Ola Tveit begynte i stillingen i Audnedal i høst. Selv om han kun én eneste gang har uttalt seg offentlig om at han mener homofile bør kunne vie seg i kirka, gikk det ikke lenge før han ble konfrontert med det på Byremo.

Sokneprest Geir Ola Tveit i Audnedal mener homofile bør kunne vies i kirken. Det er det mange som ikke liker. Foto: Foto: Jarle R. Martinsen

— De hadde googlet meg, og kommet over et NRK-intervju jeg ga som tillitsvalgt i presteforeningen, sier han.Og «de», det er menighetsfolk som ønsket å drøfte hans syn.

Flere har vært uenige med meg i mitt syn

— Flere har vært uenige med meg i mitt syn, mens atter andre er enige, sier Tveit.

To ulike sum

Flere er opptatte av hva han sier til konfirmantene.

— I den grad det blir noe tema, opplyser jeg at det er to ulike syn om homofil vigsel i kirken og så redegjør jeg for det, sier han.

Han driver med konfirmasjonsundervisningen i bedehuset som Normisjon har størst eierandel i.

— Vi har avtale om å bruke bedehuset ut skoleåret, men vi har ikke snakket om fortsettelsen, sier Tveit.

Biskopen til Byremo

Agder-biskop Stein Reinertsen var torsdag kveld sammen med prost i Mandal Per Ragnar Haraldstad på Byremo for å drøfte situasjonen.

Biskop Stein Reinertsen. Foto: Tore André Baardsen

— Vi hadde møter med lokallaget til Normisjon på Byremo og menighetsrådet. Mitt budskap var at jeg ønsker vi skal være en enhet. - Du ønsker altså at Normisjon ikke skal etablere en ny menighet?

— Ja, jeg mener vi bør bevare den kirkelige enheten på Byremo. Det er både kirka og Normisjon best tjent med.

Konstruktivt

Han sier møtet med Normisjon var konstruktivt, men ikke hadde som mål å komme til noen enighet der og da. - Det var snakk om å utveksle synspunkter, sier han.

Jeg mener vi bør bevare den kirkelige enheten på Byremo

Han sier at det er flere eksempler på uro i ulike menigheter på grunn av homofili-saken.

- Men det er mest tydelig på Byremo. Her er det krevende for mange kristenfolk, sier biskop Stein Reinertsen.