— Det er ille. Ikke vet jeg om det er mulig å få tak i noen private som kan brøyte veien vår, og uansett overstiger det nok langt over av hva vi kan makte å betale, sier 84 år gamle Alf Tørresen.

Han har 150 meter privat vei som går fra Gjervoldstadveien og opp til huset sitt, et par kilometer fra Mandal sentrum.

Helt siden han og kona flyttet hit i 2002 har kommunen sørget for brøyting av veistubben. Og i følge Tørresen har ordningen med brøyting av de private veiene vært gjort av kommunen i over 30 år.

Men i fjor høst fikk de 277 huseierne i Mandal beskjed om at nå var det over fra 1. januar 2014. Den meldingen kom i form av en setning på fakturaen de skulle betale for kommende vinters brøyting. Ingen forklaring, bare at nå var avtalen over.

- Burde forklart

Det reagerer bystyrerepresentant fra SV Morten Ekeland på.

— Det er betenkelig å behandle folk sånn. Kommunen kan jo i det minste komme med en forklaring, sier Ekeland som i torsdagens bystyremøte ber ordføreren redegjøre for saken.

En av tingene han vil vite er om kommunen kan avslutte en avtale som dette ensidig.

Må dokumentere

— Jeg ber ordføreren dokumentere at dette er i henhold til kommuneloven. Å si opp en avtale som har vart i flere tiår mellom private grunneiere og kommunen gjennom en setning på en faktura, er i alle fall moralsk betenkelig om det ikke er et brudd juridisk, mener Ekeland.

For Tørresen er det alvorlig at brøytingen tar slutt. Han har frisk i minne noen snøfulle uker i januar da veibiten var totalt nedsnødd.

— Vi bor slik til at vi er avhengig av å komme ut med bil, påpeker han.

Fast sum

2500 kroner har ekteparet betalt for brøytingen i en fast sum foran hver vinter. Han innser at summen blir noe ganske annet ved å engasjere en privat brøytesjåfør på egenhånd.

— Det er heller ingen selvfølge at vi finner noen som kan ta jobben, sier Tørresen oppgitt.

Ekeland ber kommunen ta en tenkepause om saken.

— Jeg har så langt ikke sett noen tallmateriale over hva kommunen faktisk sparer på å kutte ut noe så viktig som brøyting for mange huseiere. Nå bør det lages en skikkelig konsekvensanalyse over hvordan brøytekutt rammer grunneierne.

Økonomisk begrunnet

Ordfører Tore Askildsen sier at begrunnelsen for å avslutte brøytingen av de private veiene er økonomisk etter at bystyret påla administrasjonen å finne utgifter som kan kuttes.

— Uten at jeg har de eksakte tallene her og nå har kommunen drevet med sponsing av utgiftene som er ved å brøyte private veier, sier Askildsen.

Han påpeker at kommunen ikke er forpliktet til å brøyte private veier. - Jeg er dessuten usikker på om det i sin tid ble laget en formell avtale med huseierne eller om brøytingen var en ordning som ble til uformelt, sier Askildsen.

Han forteller om mange reaksjoner fra huseierne da den nye ordningen ble kjent i fjor høst. - Av den grunn ba jeg om at brøytingen skal fortsette ut denne vintersesongen, sier ordføreren.