Rådmann i Arendal og leder for OSS, Harald Danielsen, vil ha diskusjonen om sykehusplanen inn i et konstruktivt spor. Foto: Steinar Vindsland

Innspillet kom hun med da Overordnet strategisk samarbeidsutvalg (OSS) diskuterte de to ferske analysene av Utviklingsplan 2030 på et møte i Fevik torsdag. Analysene innebærer i realiteten er klar støtte til anbefalingen om å bygge ett stort sykehus på Agder.

Full tilslutning

Og hun fikk full tilslutning. Utgangspunktet hennes er at det nå jobbes med en rekke planer, både lokalt og nasjonalt. Det er nasjonal sykehusplan, det er plan for kommunehelsetjenesten og flere andre. Pedersen Delhi fortalte oppgitt at kommunene ikke engang blir involvert i den nasjonale planen for kommunehelsetjenesten, og mente OSS, med representanter fra alle de fem kommuneregionene på Agder og sykehuset, bør være de første i Norge til å gjennomføre et slikt samarbeid.

Nasjonal helseplan

— Dette må vi sende inn som et innspill til nasjonal helseplan slik at ting blir sett på i sammenheng. Slik at ikke det bare blir en plan for sykehusene og en for kommunene. Vi skal jo samarbeide om å få dette til, sa hun.

Ingen tok til orde med innspill om at sykehusets foreløpige konklusjon om å gå for ett, stort sykehus på Agder må endres. Prosjektleder for Utviklingsplan 2030, Per Torgersen konkluderte slik om innholdet i analysene etter møtet:

Svekker ikke

— Dette svekker i hvert fall ikke vår foreløpige anbefaling, det utdyper og forsterker grunnlaget vårt, og samtidig viser analysene at dette er en svært kompleks sak, sa Torgersen.

Rådmann i Arendal, Harald Danielsen som er leder for OSS, tok følgende utgangspunkt:

— I Arendal oppfattes Utviklingsplan 2030 som en plan for å legge ned sykehusene i Arendal og Flekkefjord. Det gir en destruktiv prosess. Hvis vi kan samle oss om det vi er enige om, vil det bli en konstruktiv prosess, sa han.

Et annet viktig moment ble det faktum Fædrelandsvennen fortalte om lørdag, at Utviklingsplan 2030 ikke vil bli vedtatt før i 2016. Det syntes flere var positivt fordi da blir det tid til å samordne seg på Sørlandet.

Ikke føringer

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen pekte på at det ikke finnes noen nasjonale føringer for hva akuttmottak, for eksempel, skal være. Dette til tross for at alt tyder på at kommunene må opprette varianter av akuttmottak. Men i arbeidet med Utviklingsplanen er det kommet fram mye som kan brukes i nasjonal helseplan, og som kan være til inspirasjon for hele landet.

— Det er også viktig for sykehuset å få innsyn i kommunenes tenkning på helsetilbudet framover. På den måten kan vi sikre en god overgang slik at når vi legger ned tilbud, er vi sikre på at kommunene kan overta, sa Olsen.

Også klinikksjef Oddvar Sæther, ved klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehuset, støttet tanken om en felles plan. For fram mot 2030 kommer kommunene til å måtte overta mer og mer av arbeidet innen psykisk helsevern.

— Vi kan surfe på den bølgen vi nå har her på Sørlandet med Utviklingsplan 2030, sa han.

Pedersen Delhi la også vekt på at Sørlandet må synliggjøre behov for helseinvesteringer så raskt som mulig, for å sikre at myndighetene blir forberedt på å bidra.