— Det er utrolig gøy at vi endelig har klart å få et avlspar av løvetamarin. Det er flott å få være med på å ta vare på denne utryddingstruede arten, sier biolog Helene Axselsen i Dyreparken.

Løvetamarinhunnen som torsdag var på plass i Dyreparken, kommer fra København Zoo. Helene Axelsen forteller at den to år gamle apen fram til nå har levd sammen med foreldrene, og naturlig nok var litt sky og nervøs i sine nye omgivelser i apejungelen. Om et par uker får hun selskap av en hann, som kommer fra London Zoo.

Løvetamarin finnes bare i et lite område i Brasil, og er sterkt truet på grunn av at skogen forsvinner. På et tidspunkt fantes det bare rundt 200 løvetamariner i vill tilstand, men takket være et vellykket bevaringsprosjekt, har bestanden i dag økt til over 3000 individer. Blant annet har reintroduksjon av løvetamariner fra dyreparker bidratt positivt. Dyreparken i Kristiansand er med i avlsprosjektet som European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) har for truede dyrearter.

Dyreparken i Kristiansand har også tidligere hatt to løvetamariner som inngikk i avlsprogrammet til EAZA, men det var to hanner. Disse var blitt gamle og døde for et par år siden.

Løvetamarinene er ca 40 centimeter lang, og har omtrent like lang hale. Den veier 600-700 gram, og kan bli 10 til 15 år gammel.