OPPLEVD MYE: Hilde Senumstad Olsen har nå tre barn med mannen Jostein, og Hægebostad-familien kan snart igjen dra hjem fra Sørlandet sykehus. Denne gangen uten dramatikk og innleggelse ved Rikshospitalet. Foto: Jon Anders Skau
TØFF START: Fem år gamle Iver fikk en tøff start på livet etter å ha blitt født i uke 27. Etter fire uker ved Rikshospitalet, måtte han som spedbarn gjennom fem måneder med intensivbehandling i Kristiansand. Mor Hilde Senumstad Olsen fikk sitt tredje barn for bare noen dager siden på Sørlandet sykehus. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Mandag skrev Fædrelandsvennen at fødsler der barnet kommer før uke 28 kan bli flyttet til Oslo, og at gravide med fare for prematur— eller risikofødsler risikerer å miste tilbudet ved Sørlandet sykehus.

Det er realiteten dersom sykehuset i Kristiansand ikke innfrir nye kompetansekrav som trolig snart vil bli innført, og som kan få følger for flere tiltalls gravide på Sørlandet i året.

Hilde Senumstad Olsen fra Hægebostad har selv opplevd akutt komplikasjon i svangerskapet, og ble sendt til Rikshospitalet fra Kristiansand i uke 26 av svangerskapet for fem år siden.

— Det er trist dersom kravene nå går ut over tilbudet i Kristiansand, for situasjonen for familiene som må gjennom en slik fødsel blir mer komplisert, og en vanskelig situasjon blir langt verre, sier hun.

Hastet til Oslo

Fædrelandsvennen møter henne og mannen Jostein Olsen (32) på barselavdelingen på sykehuset i Kristiansand, der de for noen dager siden ble foreldre til barn nummer tre – uten dramatikk.

Men for fem år siden var det annerledes. Olsen måtte fraktes til Rikshospitalet i hui og hast etter at det oppstod komplikasjoner som krevde spesialkompetanse i Oslo. Det endte med at sønnen Iver ble tatt med keisersnitt i uke 27. Etter fire uker i Oslo, ble det fem måneder ved sykehuset i Kristiansand før Iver ble utskrevet, etter å ha slitt med en rekke komplikasjoner.32-åringen måtte uansett ha blitt fraktet til Oslo på grunn av tilstanden, men hun mener klart det er en belastning hun ikke ønsker at flere enn nødvendig må gjennomgå.

— Det er en klar fordel å bli værende her. Å få et for tidlig født barn er en unntakstilstand, og da er det viktig med familie og venner i nærheten. Spesielt når du har barn fra før av. Et godt lokalt tilbud betyr mye for å komme seg gjennom en slik tung tid, sier hun.

— Heldigvis har vi stor familie og mange venner som kunne hjelpe oss, men det var tøft å ligge der inne med Iver, ettersom Jostein ikke kunne være til stede hele tiden, sier hun.

TØFF START: Fem år gamle Iver fikk en tøff start på livet etter å ha blitt født i uke 27. Etter fire uker ved Rikshospitalet, måtte han som spedbarn gjennom fem måneder med intensivbehandling i Kristiansand. Mor Hilde Senumstad Olsen fikk sitt tredje barn for bare noen dager siden på Sørlandet sykehus. Foto: Jon Anders Skau

Senumstad Olsen håper nå i det lengste at kravene ikke gjør at nyfødtintensiven svekkes.— Det er ikke alltid man får roet ned fødselen slik at man kan fraktes rolig til Oslo, og noen ganger lar ikke fødselen seg stanse. Da er det er det ikke gøy å tas imot her hvis kunnskapen ikke er like god som i dag, sier hun.

For få ansatte

Det nye kompetansekravet til intensivavdelingene for nyfødte er utarbeidet av Helse Sør-Øst på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, og innebærer at det skal være et visst antall spesialsykepleiere og leger med spesialkompetanse på nyfødtmedisin dersom en skal behandle babyer som blir født før uke 28 i svangerskapet.

Avdelingsleder Kåre Danielsenved barnesenteret på Sørlandet sykehus, sier at sykehuset har kompetansen, men at den er spredd på for få mennesker. Dermed må både sykepleiere og leger kurses, hvis sykehuset skal oppfylle kravene.

Nyfødtintensiven kan i dag ta imot og gi behandling til fortidligfødte etter uke 26, men skulle sykehuset ikke møte de nye kravene, så kan de ikke behandle premature barn før etter uke 28. — Jeg regner med at kravene blir vedtatt av styret i helse Sør-Øst, og blir en realitet i løpet av året, sier Kåre Danielsen.

— Vi har i dag en god dekning med spesialsykepleiere og leger, men dette må opprettholdes over tid dersom vi skal møte kravene. Det er det vi må jobbe mot, sier han.

Danielsen sier at sykehuset i dag behandler mellom fem og ti barn årlig som fødes i denne perioden, og som trenger intensiv behandling.

— Men dette har en spinn-off-effekt, ettersom kompetansen på nyfødtintensiven kan falle dersom vi ikke behandler barn fra uke 26 lenger. Da kan vi få flere tiltalls akutt syke barn vi ikke kan behandle og som må fraktes til Oslo, sier han.