— Når en som tar til motmæle mot ekstremistisk vold i det offentlige rom, blir angrepet av voldsmenn i Kristiansand for sine ord, er det en sak vi må ta på alvor, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.

Kurdiske Zuheir Rasho var en av mange deltakere på den bredt sammensatte demonstrasjonen mot vold og ekstremisme sist tirsdag i Kristiansand. Initiativtaker var Muslimsk Union i Agder, og på paviljongen på Torvet talte både representanter for moskeen, fra SV, AUF og politiet.

Foranledningen var rapportene om ekstrem voldsbruk og massakrer begått av gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS), som er på fremmarsj i Syria og Irak. Gruppen har blant annet begått massakrer mot yezidier og kurdere, og har påkalt seg verdens oppmerksomhet ved å filme henrettelser av journalister. Den påberoper seg å ha opprettet en religiøs stat, et kalifat, i områdene den kontrollerer.

Besvimte

Zuheir Rasho tok til orde for å konfrontere IS, og mener verden ikke kan stå som passive tilskuere.

Etterpå delta han og kameraten Shwan Anwer ut invitasjoner til en utstilling om overgrepene i Rådhuskvartalet. På vei hjem om kvelden, i Vågsbygd, ble han angrepet av to maskerte menn.

— De sa jeg ikke kan gå imot det IS står for, siden de er muslimer. Men her i Norge må jeg få si hva jeg vil.

Han forteller at de to snakket arabisk seg imellom, men han er usikker på hvilket land de kommer fra. En nabo fant ham på gata med et blødende sår i hodet. Selv husker han lite av hendelsen.

— Jeg mistet bevisstheten en stund og kom til meg selv på sykehuset, sier han. Der fikk han blant annet besøk av politiet.

Han var i tvil om han torde anmelde forholdet.

— Jeg har ansvar for kone og barn, og er redd det skal skje mer. Nå har jeg likevel anmeldt det. De vet jo hvem jeg er uansett. Og det er viktig å markere at dette er uakseptabelt, sier han.

Prioritert sak

Politistasjonssjef Ole Hortemo holdt appell på den samme demonstrasjonen tirsdag, der Zuheir Rasho deltok.

— Tirsdag gikk jeg oppløftet hjem etter det svært vellykkede arrangementet til Muslimsk Union i Agder, og gledet meg over bredden som ble vist i kampen mot ekstremistiske holdninger og vold. Det gjorde det ekstra trist å få høre om denne voldsepisoden etterpå, sier Hortemo.

Han sier saken blir prioritert fra politiets side. Foreløpig har ikke politiet sikker kunnskap om gjerningsmennenes identitet.

— Volden han er utsatt for er ille i seg selv. Men sammenhengen den skjer i, gjør dette ekstra alvorlig. Saken illustrerer at det er sterke krefter i bevegelse her. Vi så lignende ting etter markeringen i Oslo også, der noen av dem som deltok opplevde ubehageligheter i ettertid. Det koster mye for dem som står opp mot ekstremismen, sier Hortemo.