— Dette er vanlige produkter, og det er særlig bekymringsfullt at barn eksponeres og utsettes for økt kreftrisiko, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Akrylamid dannes naturlig i karbohydratholdig mat ved oppvarming og temperaturer over 120 grader. Dette gjør at potetprodukter er særlig utsatt. Kaffe, knekkebrød og brød er andre kilder til akrylamid i norsk kosthold.

Paprikachips verst

Det er for tiden ingen grense for innhold av det kreftfremkallende stoffet, som også regnes for å kunne gi skade på nervesystemet, fosterutvikling og menns sædproduksjon. Men EU har definerte indikasjonsverdier for ulike matvaregrupper. For pommes frites er dette på 600 mikrogram per kilo, og 1000 mikrogram per kilo for potetgull.

Potetgull Paprika (Maarud)Akrylamid: 2232 mikrogram/kg

Det betyr at det i test-verstingen Potetgull Paprika fra Maarud er over dobbelt så høye verdier som anbefalt, med 2232 mikrogram akrylamid per kilo.

Ny teknologi

Forbrukerrådet er kritisk til at matvareindustrien ikke tar i bruk ny teknologi som er utviklet for å redusere innholdet av akrylamid i potetprodukter.

— Det er på høy tid at industrien tar i bruk tilgjengelig teknologi for å redusere innholdet av det skadelige stoffet. Det er kritikkverdig at det ikke gjøres mer når det finnes billige og effektive metoder for dette, sier Instefjord.

Mattilsynets råd

Slik reduserer du inntaket av akrylamid:

  • Spis variert og balansert

  • Reduser inntak av stekt og fritert mat

  • Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket

  • Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye