De tidligere rusmisbrukerne Siri Dahl (43) og Morten Løvsland (37) er blant de 25 prosentene av Stormberg totalt 400 medarbeidere, som er blitt rekruttert fordi de har slitt med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Foto: Martine Haugland
Steinar J. Olsen, daglig leder ved Stormberg er positiv til å ansette vanskeligstilte medarbeidere. Foto: Martine Haugland

— Jeg bestemte meg for at nok var nok, jeg ville tenke på andre enn meg selv og rusmisbruket. Jeg tørr ikke å tenke på hva som hadde skjedd med meg, hvis jeg ikke hadde kommet meg ut i arbeidslivet igjen, sier Siri Dahl.

Sysselsetting og miljøskifte

— Sysselsettingen i jobben, har vært alfa og omega for at jeg skulle klare å slutte med rusmisbruket, fortsetter Morten Løvsland.

Begge har de slitt med rus i flere år. Løvsland ble rusfri i 2009, og Dahl i 2005, og i dag er de begge fulltidsansatte på sportsbedriften Stormberg. Dahl som lagermedarbeider, og Løvsland som assisterende lagersjef.

— For å bli rusfri trenger man å komme seg bort fra rusmiljøet. Å bo sammen med venner som aldri har rørt stoff før, har hjulpet meg veldig mye, sier Løvsland.

Siri Dahl har også en fortid i fengsel. Hun mener at å komme seg inn på arbeidsmarkedet er en bedre løsning for å få bukt med rusproblemer, fremfor å bo på en avrusningsbolig.

— Man kan avruse, og avruse, men skifter man ikke miljø, så havner man på kjøret igjen uansett. Jobben gir meg utelukkende god energi, både det å treffe kollegaer, og arbeidsoppgavene jeg utfører, sier Dahl.

Positiv til vanskeligstilte

Hun får støtte av kollegaen.

— Man blir sliten av å arbeide. Det gjør at man retter alt fokus på det, og ikke andre ting som kan få deg på kjøret, sier Løvsland.

Stormberg har i 16 år hatt status som en inkluderende arbeidsbedrift (IA-bedrift). Løvsland og Dahl er blant de 25 prosentene av bedriftens totalt 400 medarbeidere, som er blitt rekruttert, fordi de har slitt med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Steinar J. Olsen daglig leder i Stormberg, har positive erfaringer med å ansette vanskeligstilte.

— I de aller fleste tilfellene klarer de seg veldig bra. Selv om det er folk som har vært lenge borte fra arbeidsmarkedet, de har hatt psykiske helseplager, har kanskje hatt et rusproblem, droppet ut av skolen, eller har hatt noen fysiske helseplager. De tar veldig godt vare på den sjansen de får, og gjør en god jobb, sier Olsen.