Partiet De Kristne stilte for første gang til valg under stortingsvalget i fjor. Nå forbereder de seg til kommunevalget neste år.

Vennesla er et av stedene de satser.

— Vi har dannet et interimstyre som skal få et lokallag på plass. Så er målet å stille liste til neste høsts kommunevalg, sier Oddvar Bentsen i partiet De Kristne.

Partiet fikk i Vest-Agder to prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2013. Hadde det vært kommunevalg, ville de ha kommet inn i åtte kommunestyrer i Vest-Agder, blant annet i Kristiansand og i Vennesla.

I Vennesla fikk de 3,9 prosent oppslutning ved stortingsvalget. Samtidig gikk KrF tilbake med 2,9 prosentpoeng ved samme valg.

Mister ordføreren

I Vennesla frykter KrFs gruppeleder Daniel Bakken at resultatet ved Stortingsvalget gjentar seg ved kommunevalget.

Da vil i så fall De Kristne ta såpass mange stemmer fra KrF at Ap blir størst.

— Hvis resultatet ved kommunevalget blir som ved stortingsvalget, vil resultatet bli at KrF ikke lenger sitter ved roret i Vennesla, men mister ordføreren til Arbeiderpartiet, sier Daniel Bakken.

Han sier han har vært i kontakt med medlemmer i partiet for heller å få dem til å engasjere seg for KrF.

— De har noen kampsaker som de mener er forskjellige fra oss, men de bruker bare forskjellige ord. Jeg mener vi heller må lage ett stort parti enn to små, sier Bakken.

Han tar likevel forbehold om at resultatet kan bli nokså forskjellig ved et lokalvalg.

— Får de noen gode folk på lista, kan de få en del stemmer. Men det kan slå begge veier, sier Bakken.

Det samme

Oddvar Bentsen jobber sammen med tre andre med å få startet opp partiet og stille liste til neste kommunevalg. Han mener de trengs i Vennesla.

— Det har vært veldig mye av det samme i Vennesla. Jeg tror det trengs noe nytt, sier Bentsen.

Han mener Vennesla er for venstrevridd med samarbeid mellom KrF og Ap. Torhild Bransdal (KrF) er nå ordfører mens Berit Kittelsen (Ap) er varaordfører.

— I Vennesla er det KrF og venstresiden som styrer. Vi er mer orientert mot sentrum og høyre og synes det er litt for venstrevridd i Vennesla, sier Bentsen.

Han understreker at selv om han er med å starte opp partiet, er det ikke sikkert at han kommer til å stå på noen liste ved kommunevalget.

Privatskoler

Partiet De Kristne hadde høye ambisjoner før stortingsvalget da målet var å komme over sperregrensen. Men i stedet for å komme over fire prosent, fikk de kun en oppslutning på 0,6 prosent.

Partiet satser likevel på å komme inn i så mange kommunestyrer som mulig etter neste kommunevalg.

Partileder Erik Selle sa til Fædrelandsvennen i vår at skole kom til å bli en sentral sak for partiet i kommunevalgkampen. De kommer til å kjempe for både privatskoler og for at foreldre som ønsker det skal få ha hjemmeundervisning.