Kristiansand kommune mener utbyggeren burde sortert massene bedre, og saksøkte selskapet for 1,5 millioner kroner.

Men selskapet er nå frifunnet av Kristiansand tingrett.

Gravingen ved Tangen Ytterst i desember i fjor er stridens kjerne. 1003 lass ble kjørt bort, deriblant mange store steiner. Foto: Vegard Damsgaard

«Retten er under tvil kommet til at beslutningen om å unnlate sortering av stein og blokk — uten å melde dette til kommunen - ikke var illojal. Tuas' egne økonomiske hensyn, hensynet til forurensningslovgivningen og hensynet til kommunens interesser ble tilstrekkelig og forsvarlig avveid.» skriver tingrettsdommer Jostein Johannessen i dommen.

- Delvis seier

Selskapet tilkjennes imidlertid ikke sakskostnader, siden retten mener kommunen hadde «tungtveiende grunner» for å få saken prøvd etter tvisteloven.

Les også:

Byingeniøren tar dommen med fatning, og føler seg slett ikke nederlagsdømt.

— Vi anser dommen som en delvis seier, selv om retten under tvil sier atTuas ikke har brutt lojalitetsplikten. Det er veldig gledelig at retten fant tungtveiendegrunner for oss til å prøve saken, sier Terje Lilletvedt til Fædrelandsvennen.

- Men dommen betyr at grunnlaget var for tynt?

— Ja, i og med atman har kommet til at lojalitetsplikten ikke er brutt. Det kommer likevel klartfram at de ikke har dokumentert, bare sannsynliggjort atmassene burde kjøres til Støleheia. Det er selvfølgelig gledelig at miljøaspektet er lagt vekt på fra vår samarbeidspartner, for fremtiden, svarer byingeniøren lettere syrlig.

Kommunens ledelse har foreløpig ikke tatt stilling til en anke, men erkjenner at det kan bli vanskelig å nå fram med sin argumentasjon rundt kostnadene.

- Hyggeligat vi vant

Tangen Utviklingsselskap hevdet i retten at frykt for vannkvaliteten på Bystranda og i Otra var årsak til at de i høyt tempo kjørte 32.500 tonn masser til deponi for kommunens regning - 9,5 millioner kroner. De turte angivelig ikke la være.

Retten anfører at Tuas, på det tidspunkt utsortering av større steiner ble avsluttet, burde meldt fra til kommunen.

Likevel har den lagt til grunn at anleggssjefene mente massene var såpass forurenset at det ikke fantes reelle alternativer.

— Det er jo hyggeligå kunne konstatere at vi vant saken, uttaler daglig leder Svein Kaldestad i Tuas til Fædrelandsvennen.

Han har ikke lest dommen, bare fått den referert av sin advokat.

— Prinsipielt var det viktigsteat vi mente vi fulgte et føre var-prinsipp, ved å deponere forurensede masser på et trygt sted. Jeg hadde blitt forundret hvis vi ble dømt fordivi var føre var med noe som kunne medføre forurensningsfare, sier Kaldestad.

- Hadde behov for fremdrift

Kommunen hevdet store stein skulle vært sortert ut, tilsvarende minst 16 prosent av totalmengden. Disse kunne vært vasket påTangen, knust og brukt til veiformål.

I stedet havnet de på gjenvinningsstasjonen til meget stiv pris.

«Tiltaksplanen for behandling av forurensede masser inneholdt ingen bestemmelser om rensing/spyling med vann på stedet. Retten har forståelse for at man i dette store prosjektet også hadde behov for fremdrift. Etterbehandling av de forurensede masser kunne ført til ikke ubetydelige kostnader for Tuas.» heter det i dommen.

Retten kaller det en «aktverdig vurdering» av utbygger da de viste til at Bystranda og Otra ikke måtte tilgrises med forurensning.

«Retten er etter dette kommet til at Tuas ikke har opptrådt illojalt i kontraktsforholdet med kommunen.», konkluderer Johannessen.

Tuas bygger for tiden 86 leiligheter ytterst påTangen. Selskapet kjøpte i 2005Tangenfra kommunen for 185 millioner, mot at kommunen bekostet fjerning av avfall.