— Kuttene vil gjøre både våre og pasientenes netter mye mer utrygge. Jeg orker det ikke, sier Tomine Stensland.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Rundt bordet nikker de tre andre nattevaktene som er klare for ny økt i mandalsnatten. De fleste av disse har jobbet i åpen omsorg om natta i årevis.

Nattevaktene gjør seg klare for natten. De skal ut til et 40 talls pasienter samt ta alle trygghetsalarmene. F.v. Bjørg Forgard,Tomine Stensland, Elia Tronstad og Grethe Aanensen. Foto: Jarle R. Martinsen

Hver natt møter fire ansatte opp for å kjøre til rundt 40 trengende pasienter, i tillegg til at de håndterer alle trygghetsalarmene.Nattevaktene kjører to og to over hele kommunen for å hjelpe pasientene — både med å få dem i seng, gi dem medisiner på natta og få dem opp om morgenen. I tilegg kommer akutte hendelser, hvor de må trø til.

Nå skal Mandal kommune kutte 1,8 stillinger, noe som fører til at det blir en ansatt mindre for hver natt. Det betyr at en person blir kjørende rundt alene. Og det vil ikke de ansatte.

Kutter nattevakt

— Vi har støtt på innbruddstyver som følge av at en alarm er utløst. Utagerende pasienter kan trenge at vi er to, likeså når det er tunge løft. Og å kjøre alene rundt i mørket på vinteren er overhodet ingen spøk. Nei, det vil jeg ikke, sier Grethe Aanensen.

Alle fem rundt dette bordet vil kreve å bli omplassert om kommunens nedskjæringsplaner tvinges igjennom.

All glede og trygghet med jobben blir helt borte

— Det er ingen tom trussel. All glede og trygghet med jobben blir helt borte, sier Bjørg Forgard.

Frustrerte over ledelsen

De sier de er sterkt frustrerte over at ledelsen i kommunen ikke har hørt på dem om ulike andre forslag til å spare penger, framfor å skjære ned på antallet ansatte.

— Både kommuneledelsen og lokalpolitikerne kunne hatt veldig godt av å være sammen med oss på nattevakt for å se hva det egentlig er. Det er noe ganske annet å kjøre rundt på denne tiden av døgnet enn når folk flest er våkne, sier de.

Kritiske

Hovedtillitsvalgt for sykepleierforbundet Hannah Dybesland og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Mandal kommune, Kristin Vinsjevik, er også svært kritiske til kuttplanene.

Tillitsvalgt for sykepleierforbundet Hannah Dybesland og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Mandal kommune Kristin Vinsjevik er sterkt kritiske til at kommuneledelsen vil redusere på nattevaktene i åpen omsorg. Foto: Jarle R. Martinsen

— Over flere år er det kuttet mange stillinger i kommunen, blant annet i parkvesenet, teknisk etat og stab. Når kuttene nå rammer tilbudet vi gir til innbyggerne så direkte, er grensen nådd. Å skjære ned på antall nattevakter i åpen omsorg er totalt uakseptabelt, sier Vinsjevik. Hun sier at de tillitsvalgte har vært med i prosessen med å kutte stillinger, men at de ikke kan stille seg bak noe slikt.

Samhandlingsreformen

De viser til at på grunn av samhandlingsreformen blir pasientene sendt mye tidligere fra sykehusene. Det krever mer oppfølging og behandling - også på nattestid.

Vi vil ikke gi opp

— Pasienter og pleietrengende skal ha mulighet til å bo og være trygge hjemme. Det har bystyret vedtatt i eldreplanen. Da er det jo helt feil å skjære ned på den hjemmebaserte omsorgen. Det kan føre til økt behov for institusjonsplasser, sier Dybesland.

- Vi vil ikke gi opp, her gjelder det å få administrasjonen til å snu og dessuten få politikerne til å forstå hva de vedtar i bystyret, sier Vinsjevik.

- Et forsvarlig grep

Rådmann i Mandal kommune Knut Sæther sier at de har vurdert kuttene i nattevakttjenesten. - Vi mener nedskjæringene her ikke går ut over sikkerheten verken til de ansatte eller pasientene. Det er et forsvarlig grep, sier han.

Sæther minner om at nedskjæringene kommer etter bestilling fra bystyret som vil at administrasjonen skal finne området som kan kuttes i.— Over tid har det ikke vært kuttet mange stillinger i kommunen, men vi vurderer nøye hver eneste stilling når de ledige. Samtidig er organisasjonen kraftig effektivisert, sier Sæther.

Han sier økonomien fortsatt er svært stram, men at han nå aner lys i tunnelen blant annet på grunn av innføringen av eiendomsskatt.

- Dessuten har nye innkjøpsrutiner spart oss for rundt en million kroner bare i år, sier Sæther.

.