Grete Kvelland Skaaras oppdrag i Israel ble mandag diskutert på gruppemøtet i Kristiansand Høyre, og mange partimedlemmer stiller seg sterkt kritisk til at gruppelederen for KrF i Kristiansand i oktober tjenestegjorde på den israelske militærbasen Netafin. Det gjorde hun i regi av Sar El, som er en gren av det israelske forsvaret (IDF) som jobber med rekruttering av utenlandske frivillige.

— Vi fattet ikke noe vedtak, men jeg vil jo tro at KrF velger å avklare sitt forhold til dette etter at både Hans Fredrik Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad har vært såpass tydelig på at dette ikke er noe de ville ha gjort, sier Høyres gruppeleder, Hans Otto Lund, til Fædrelandsvennen.

Ingen forsvarte

— Alle på møtet hadde lest artikkelen i Fædrelandsvennen lørdag, og det var ingen som forsvarte hennes handlemåte. Mange var kritiske, og jeg ser med spenning fram til hva KrF gjør, sier Terje Pettersen til Fædrelandsvennen.

Pettersen er styremedlem i både Kristiansand Høyre og Vest-Agder Høyre, og det var han som la saken fram på gruppemøtet. Han har nå skrevet et debattinnlegg der han stiller spørsmål ved dømmekraften til Grete Kvelland Skaara.— Er det i tråd med KrFs kjerneverdier å støtte andre lands militære organisasjoner ved selv å delta? (...) Dette er selvsagt ikke en privatsak, skriver Pettersen som selv tjenestegjorde i FN-styrkene i Libanon i 1990, 1991 og 1994. > Hele saken spisser seg jo til når vi samtidig har diskusjonen om fremmedkrigere i Syria.

I dag jobber den 45 år gamle siviløkonomen som prosjektleder hos NOV der han er ansvarlig for boreskipskontrakter.

— Som FN-soldat var nøytralitet et bærende prinsipp. Men som veteran og menneske kan jeg ikke annet enn reagere med avsky når jeg hører at nordmenn velger å gå i tjeneste for IDF, skriver Pettersen.

Høy takhøyde

— Det er veldig ok at Pettersen skriver dette. Vi har høy takhøyde i partiet, men han representerer nok ikke hele gruppa, sier Hans Otto Lund.

— Men det var ingen som kom med motforestillinger da han tok opp saken?

— Mener du at den som tier, samtykker?

— Ja, i grunnen.

— Så enkel er nok ikke verden, og det er mange nyanser i dette.

— Hva mener du selv?

Fremmedkrigere

— Jeg er for så vidt enig i kritikken, men vil også understreke at Kvelland Skaara ikke opptrådte i uniform. Det var en kjeledress av den typen man bruker i hagen. Men rent prinsipielt bør man ikke være inne i en slik leir, og hele saken spisser seg jo til når vi samtidig har diskusjonen om fremmedkrigere i Syria. Normalt skjønn burde tilsagt at slikt gjør man ikke. Jeg ville i alle fall ikke ha gjort det, sier Lund.

Det var en privat tur, og det er ikke mer å si om det.

— KrF har allerede sagt at det er uklokt å trekke i andre lands uniform, sier Torhild Bransdal, leder av Vest-Agder KrF, og viser til blant annet uttalelsene fra stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad.

— Men man må kunne engasjere seg for Israel, vi kan ikke lage et tyranni omkring dette, legger hun til.

— Vil dere nå behandles saken i Vest-Agder KrF for å avklare en prinsippell holdning?- Jeg vil ikke utelukke det, men det er ikke sikkert. Jeg synes mange i KrF har sagt veldig klart hva de mener.

Kristiansand KrF avviser

— Vi kommer ikke til å ta denne saken opp i Kristiansand KrF.

Det sier Anne Ma Timenes, leder i Kristiansand KrF, til Fædrelandsvennen.

— Det var en privat tur, og det er ikke mer å si om det.

— Men medlemmer av Kristiansand Høyre ønsker nå en prinsippell avklaring om politikere som ikler seg andre lands uniform?

— Jeg har ingen flere kommentarer.

Grete Kvelland Skara har ikke brutt noen lover

Til NRK sa Anne Ma Timenes tidligere denne uken at gruppelederen i Kristiansand bør slutte med slike reiser.

— Jeg tror det er klokt at hun ikke fortsetter med slike turer i den nåværende posisjonen, sa hun.

Timenes ønsker ikke å utdype synspunktet overfor Fædrelandsvennen.

- Ikke behov

Varaordfører Jørgen Kristiansen mener heller ikke det er grunn til å ta dette opp som en egen sak i partiet:

— Vi er mange som har uttalt oss i denne saken, og jeg ser ikke at det er behov for ytterligere presiseringer, sier han til Fædrelandsvennen.

Kristiansen sier det aldri har vært aktuelt for ham å tjenestegjøre i Sar El, og heller ikke vil bli det.

— Jeg har rett og slett kjent for dårlig til det, sier han.

— Diskuterte dere saken på gruppemøtet mandag?

— Vi hadde det bare som orienteringssak, slik vi pleier når Fædrelandsvennen har skrevet noe. Da holder vi frie vitnesbyrd om det som er dagsaktuelt.

- Arbeidsantrekk

— Vil det komme noen uttalelser fra dere?

— Nei, jeg kan ikke se at det er noe behov for det. Det har dessuten kommet nokså tydelig fram at det ikke er en uniform, men et arbeidsantrekk, og Grete Kvelland Skara har ikke brutt noen lover.

— Men gjennom sitt arbeid legger hun forholdene til rette for den israelske hæren?

— Vel, da kan vi også si at Norge legger forholdene til rette for Hamas, som er en terroristorganisasjon, ved å dytte milliardbeløp inn til dem. Når de som kritiserer Grete synes at det er greit, har vi jo å gjøre med en viss dobbeltmoral.