Det var i forbindelse med graving av en vann— og avløpsgrøft i Ankerveien i Tananger i Sola kommune, at det oppsiktsvekkende funnet ble gjort, skriver Stavanger Aftenblad. Det var arbeidere fra Risa som fant hodeskallen og som fikk varslet om det mystiske funnet.

Hodeskallen ble funnet i krysset Ankerveien, Båtveien, og ifølge seksjonsleder Egil Haga i Sola kommune ble den funnet ganske dypt.

— Etter hva jeg fikk opplyst lå den i rørsonen, opplyser Haga.

Det var i forbindelse med arbeidet med å fornye vann- og avløpsnettet i området at det oppsiktsvekkende funnet ble gjort. Dette er et boligområde som ble anlagt på midten av 70-tallet.

— Området er karakterisert av kupert terreng med mye berggrunn, opplyser Haga, som mener at det ikke er et område med spesielt mange arkeologiske funn i. Det blir også spekulert i om hodeskallen kan ha havnet her som en følge av at det er blitt tilkjørt masse til å dekke grøftene med. Men det stiller Haga seg tvilende til.

— Vanligvis ble grøftetraseen sprengt opp, og massene ble fylt tilbake rundt rørene etter at de var lagt. Det var i liten grad behov for å kjøre masse til, sier Haga.

Det var ved halv ett-tiden at hodeskallen ble funnet. Politiet ble straks varslet, og området ble sikret. Gravingen ble stanset inntil videre.

— Vi ble kontaktet av entreprenøren, Risa AS, klokka 12.28 torsdag om at det var funnet en hodeskalle i forbindelse med gravearbeidet på stedet. Politiet rykket straks ut og har sikret funnstedet, opplyser operasjonsleder Egil Karlsen i Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.

— Er det noe som tyder på at det ligger noe kriminelt bak?

— Det kan vi ikke si noe om enda. Hodeskallen er nå tatt vare på av vår krimtekniske avdeling, og vil bli nærmere undersøkt der, opplyser Karlsen.

Mystisk funn

Ifølge Karlsen er det foreløpig heller ikke klart om det dreier seg om en mann eller en kvinne, hvilken alder det er snakk om og hvor lenge hodeskallen har ligget i jorda.

— Er det funnet mer enn selve hodeskallen?

— Ifølge mine opplysninger er det foreløpig ikke funnet mer, sier Karlsen.

Avdelingsleder Mari Høgestøl ved Arkeologisk Museum kan ikke si noe om dette funnet spesielt.

— Vi får vente til politiet er ferdig og eventuelt overlater hodeskallen til oss. Da kan vi ta en C14-datering og anslå alderen, sier Høgestøl.

— Er det gjort mange funn av skjeletter fra oldtiden i Rogaland?

— Det er ikke så vanlig på grunn av den sure jorda her, men noen er det.

— Kan det utelukkes at dette dreier seg om et oldtidsfunn?

— Nei, det kan det ikke, sier Mari Høgestøl.

Naboer i området Aftenbladet snakket med i går kveld var stort sett ukjent med det sjeldne funnet like utenfor stuedøra deres. En kjente til at det skulle være funnet noe, men visste ikke noe ut over det.

Vann- og avløpsanlegget som nå blir fornyet skriver seg fra midten av 70-tallet da området ble utbygd med boliger. Før det skal det bare ha vært lynghei, og selve området hvor grøfta går var den gang lynghei med berget like under.

Nifst funn

Grøfta som nå graves opp er tre-fire meter dyp.

Lise Dueland Trosdahl er nærmeste nabo til grøfta og politisperringene.

Heller ikke hun hadde hørt noe om funnet av hodeskallen, før Aftenbladet forteller henne om det.

— Det er jo ganske spesielt at de har funnet en hodeskalle like utenfor hagen vår, sier hun, og synes det både er spennende og nifst.

Da hun kom hjem ved tre-tiden etter å ha vært ute en tur, ante hun at noe hadde skjedd.

— Jeg traff politibilen på vei bort, og to jenter spurte meg om jeg visste hvorfor politiet hadde vært her. Men da visste jeg jo ingen ting, forteller hun.

Noen god forklaring på hva som kan ha skjedd har hun ikke.

— Vi får vente og høre hva politiet sier, sier hun.