Hovedhuset på eiendommen, det som ble stygt brannskadet, er allerede hevet med 20 centimeter.

Nå søker eieren, forretningsmannen Roald Reme, som kjøpte eiendommen i fjor sommer, om også å heve sjøbua, eller annekset.

Sjøbua slapp unna flammenes rov i mars 2013. ## Dispensasjonssak

Årsaken til hevingen er at bygningene ligger på en høyde over havet som gjør dem svært utsatte for vannskader ved høy sjø.

Vilhelm Krags barnebarn Maria Kielland Krag og broren Haakon Krag fotografert inne i annekset etter brannen i februar 2013, hvor møblene fra hovedhuset ble reddet inn. Foto: Tore André Baardsen, arkiv

— Vi har jo hevet hovedbygningen 20 cm, noe som både var nødvendig og vellykket. For å bringe de to bygningene i balanse, heves annekset også, men med 35 cm, sier arkitekt Alv Tore Romedal, som har hovedoppsynet med restaureringen av Havbukta.Tiltaket krever dispensasjon fra den midlertidige fredningen av området.

Saken kommer på politikernes bord onsdag, og administrasjonen råder plan- og miljøutvalget til å innvilge søknaden.

Fra 1840

Fylkeskonservatoren har gitt sin velsignelse til hevingen, og anfører i sitt saksfremlegg at hevingen er et viktig tiltak for å bevare bygningen og Havbukta som kulturminne for kommende generasjoner.

Annekset fotografert fra nord. Gressplenen ligger 40 centimeter over kledningen langs store deler av annekset, som søkes hevet med 35 centimeter. Foto: PRIVAT

Annekset skal være oppført på 1840-tallet, samtidig med hovedhuset. Da dikteren Vilhelm Krag overtok eiendommen i 1917, inneholdt bygningen sjøbu og fjøs for to kyr. Han forlenget og bygget om til et gjestehus. I 1999 ble den totalrenovert og gjort om til en fullt operativ fritidsbolig.Et av Krags barnebarn, Maria Kielland Krag,har fortalt til Fædrelandsvennen at forfatter Nordahl Grieg bodde i annekset da han skrev «Til Ungdommen».

Når annekset er hevet med 35 centimeter, vil det ligge på samme høyde over havet som hovedhuset.