Fra et lite initiativ i biblioteket i Mandal, der Faiz jobbet frivillig, har saken blitt en nasjonal begivenhet som dekkes fortløpende både av de største nasjonale og lokale medier.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Urettferdig

Det var bibliotek-kolleger av Faiz som tok kontakt med Morten Ekeland da de 24. april fikk rede på at han ikke fikk behandlet asylsøknaden sin i Norge. Dette syntes de var blodig urettferdig. Det samme syntes Ekeland etter å ha satt seg inn i saken. Og som medlem av Utlendingsnemnda, som behandler klager på asylsaker, kjenner han lovene og reglene på området.

— Først jobbet vi med å skaffe dokumentasjon og å få til en klage via vanlige kanaler. Tidlig fikk vi støtte fra veteranforeningen for norske soldater i utlandstjeneste, og det gav oss ytterligere mot til å jobbe videre, forteller Ekeland.I begynnelsen var det bare lokalavisen Lindesnes som skrev om saken. Men Ekeland mente flere medier måtte involveres for å få oppmerksomhet rundt saken.

Kontaktet medier

— Jeg ringte og mailet til flere større redaksjoner. Det viktigste gjennombruddet kom da NRK tente på saken, sier Ekeland.

Det viktigste gjennombruddet kom da NRK tente på saken

Han og Faiz var blitt tipset om at mandalspolitiet ville komme og kaste ham ut av Norge på kvelden mandag 26 mai. Derfor sørget Ekeland for at Faiz fikk lov til å forlate asylmottaket i Mandal, og komme hjem til ham privat. — Det gjorde vi fordi vi ville filme pågripelsen og gi filmen til mediene, sier Ekeland.

Dagsrevyen

I forkant av dette hadde det vært flere oppslag i mediene, men da den videoen ble vist på Dagsrevyens hovedsending, tok det helt av.

Det er mediekommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad helt enig i.

Han mener det er to hovedgrunner til at det har blitt slik mediestorm.— Den viktigste grunnen mener jeg er at helt andre nettverk enn det vi ellers ser i asylsøker-saker har engasjert seg. At forsvars-veteranene så tydelig har talt hans sak har helt klart gjort mektig inntrykk på regjeringen, sier Omdal.

Han sier at Muradi sin rolle for det norske forsvaret i Afghanistan gjør at denne saken skiller seg markert fra andre asylsøker-saker og har bidratt til medieinteressen. Men like viktig har de dramaturgiske hendelsene rundt saken hjulpet godt på medieinteressen.

Politimannen

— Da snakker jeg særlig om videoen av pågripelsen av Muradi, der politimannen sier han føler skam over å pågripe ham, forteller mye om hvor stor motstand behandlingen av vedkommende er langt inn i statsapparatet, sier Omdal.

Faiz ble sendt til Roma, hvor han nesten pengelens og fullstendig alene trålet gatene inntil Morten Ekeland fikk ordnet plass i et herberge for flyktninger og asylsøkere i byen Lecce sør for Roma.Der kom også mediene. Lindesnes avis, Verdens Gang, Nrk og Dagbladet sendte reportere for å dekke det som skjedde. Hjemme i Norge sørget Norsk telegrambyrå for å spre saken blant andre medier og nå er også Fædrelandsvennen i Italia.

Urettferdig

— Er det ikke litt urettferdig at Faiz skal få slik medieoppmerksomhet, mens tusenvis av andre asylsøkere aldri får ett ord om sin sak?

Mediedekning har vært utrolig viktig for at saken har utviklet seg som den har

— Jo, det er et godt spørsmål om et vanskelig dilemma. Og jeg er ikke i tvil om at mediedekning har vært utrolig viktig for at saken har utviklet seg som den har. Det er likevel ikke tvil om at denne saken er ganske annerledes enn mange andre, sier Ekeland.