Det skriver NVE på sine nettsider. Det er viktig å sjekke istykkelsen ofte dersom du har tenkt deg på skitur i helga.

Usikkert fra 300 meter og ned

Istykkelsen er fra 5 til 20 centimeter i fjellet, men under 300 meter er isen utrygg, forteller senioringeniør Ånund Sigurd Kvambekk. Dersom man ferdes på en fornuftig måte er det likevel mulig å kryss små og mellomstore vann. Man må unngå inn— og utløp, trange sund og steder hvor det kan være gjennomstrømming av vann. I regulerte vann kan det ofte være vanskelig å se hvor vannet strømmer ut og inn og man må være lokalkjent for å ferdes her. Vann som har mye overvann tyder på at isen ikke kan vokse og at den derfor kan være utrygg. Man bør derfor se etter tørr is som ikke har ligget alt for lenge, forteller Kvambekk.

Gå to og to

NVE anbefaler at man bruker sikkerhetsutstyr når man ferdes på vann som kan ha for tynn is. Man bør være minst to i følge, ha ispigger rundt halsen og ha kasteline eller tau lett tilgjengelig. Ha også med tørt klesskift i en vanntett pose. For å teste isen bruker man kraftig skrutrekker som man kjører flere ganger gjennom isen. Dersom stålisen er mer enn 10 centimeter tykk så regnes den som trygg å ferdes på

Lager oversikt på nett

Usikre skiløpere kan fremover få hjelp av NVEs nye nasjonal oversikt over farbarheten på regulerte vann på www.nve.no/svekketis . Man får her et inntrykk av hvilke vann som er utrygge, og hvor på vannet det er tryggest å krysse. Men nettsiden er under utvikling, og ikke alle vann er med i oversikten.