KRISTIANSAND: Byggestart for det nye kulturhuset på Silokaia ble i går ettermiddag markert med gravemaskindans og påfølgende riving av deler av båtgarasjen i Gravane-kanalen.

To— tre hundre mennesker, blant dem ledende politikere og de fleste kulturtopper, var vitne til at to store gravemaskiner, en med hammer og en med klo, på et gitt signal beveget seg i formasjon mot bryggekanten. Til kraftfull toner fra Valkyrien av Richard Wagner utførte maskinene - med Rune Horv og Ove Rabbersvik ved spakene - vakre piruetter, velregisserte dansetrinn og kjærlig berøring - metall mot metall. Etterpå gikk de til nådeløst angrep på den gamle båtgarasjen. På et øyeblikk lå deler av den i grus, og dermed var byggestart for «Kilden» markert på en storslått og original måte, alt i regi av teatersjef Alex Scherpf.

FEST.

— Dette var kjempegøy og en ny opplevelse, sier gravemaskinkjører Ove Rabbersvik. Han og kollegaen var på plass klokka 07.00 i går morges for å trene på koreografien.

— Jeg følte dansen gikk fint, uten noen form for kluss, og nå ønsker jeg at gravemaskindans skal bli en obligatorisk øvelse foran hvert nytt rivningsoppdrag, sier han med glimt i øyet.

Etter maskindansen fortsatte festen innendørs med fengende toner fra Blåseensemblet, kaffe, bløtkake, informasjon på storskjerm og poengterte taler.

LIVSKVALITET.

— Dette er et stort øyeblikk i byens historie, og den største kultursatsingen noen gang. En satsing som vi ikke vet omfanget av, sa ordfører Oddvar Skisland. Han fremhold at «Kilden» er for folk flest, og at det nye kulturhuset først og fremst handler om livskvalitet.

Fylkesordfører Thore Westermoen sa i sin tale at «Kilden» vil få betydning for utviklingen i hele landsdelen. Han sa også at kultur vil være en viktig drivkraft for å videreutvikle byen og landsdelen.

— Jeg er også sikker på at det nye kulturhuset vil få nasjonal betydning, sa fylkesordføreren.

Eierselskapets styreleder, Stein Hannevik, opplevde gårsdagens markering som meget vellykket.

BLØTKAKE.

— Vi var på forhånd i tvil om hvor mange som ville møte fram, men hadde lagt en plan om å skjære små skiver av bløtkaka dersom det kom mange. Det gleder meg å kunne fortelle at vi ble nødt til å skjære kaka i veldig små skiver, forteller han.

I talen Hannevik holdt, sa han blant annet at eierselskapets visjon er å fylle bygget med innhold som gjør det til et kraftsenter. Hannevik uttalte også at det lå mye politisk vilje og klokskap bak denne storsatsingen.

— Det fine ved «Kilden» er at det er et felles prosjekt. Det er både kulturhus, teater og konserthus i ett, sa han.

UTEN MUSIKK.

Hannevik er ikke bekymret over pengebruken, og sa at «Kilden» er en god investering. Han minnet også om at investering er verdiskapning til fremtidig inntekt.

I dag fortsetter firmaet Rive- og Knuseservice AS med å fjerne resten av båtgarasjen - uten musikk til arbeidet. Den skal bort sammen med tre haller og ett jernbanespor. Når tomta er ferdig ryddet, skal kaifronten fjernes. Senere skal det sprenges plass til et stort parkeringshus, mudres og bygges ny kaifront. Arbeidet med å reise selve kulturhuset tar til sommeren 2008. Tekst: Terje Gitmark Eriksen

terje.eriksen@fvn.no - 38 11 32 55