GRIMSTAD: NAV-konsulent Svein Lindeberg var ikke orientert om at alle ungarere er sendt hjem, men sier det er uproblematisk.

— Etter EØS-reglene anses de som grensearbeidere og kan derfor dra hjem. 14 av dem er så langt berettiget til å heve dagpenger fra Norge. Dagpenger får de ved å fylle ut meldekort, som de så sender oss via Degus Bau, sier Lindeberg.

For å få dagpenger i Norge, må de ungarske anleggsarbeiderne ha jobbet sammenhengende i Norge i 12 måneder og ha tjent minst 105.000 kroner.

Språkproblem

Nav har holdt informasjonsmøter for ungarerne på Nordlandia hotell i Grimstad og skal forsøke å få flest mulig av dem ut i jobb igjen i Norge.

— Det at de fleste bare kan ungarsk er et problem, medgir Lindeberg, som så langt har benyttet seg av Degus Baus egen tolk.

Flere av ungarerne utrykker frustrasjon og bekymring. De føler de får lite informasjon og aner ikke om de kommer tilbake i arbeid på E 18-anlegget. De som ikke får dagpenger i Norge, håper å få ledighetstrygd hjemme i Ungarn.

Degus Baus advokat Bjørgulv Rygnestad trodde fortsatt det var rundt 60 permitterte Degus-ansatte i Grimstad.

— Jeg trodde de skulle følge turnusen, sier Rygnestad, som vil undersøke saken.

Kyrre Lian ønsker ikke å si hvor langt hovedentreprenør CJV E 18 er kommet i arbeidet med å planlegge hvordan Meister skal erstattes på E 18-anlegget. Samtlige Degus-ansatte var engasjert av Meister.