KRISTIANSAND: – Utviklingen har vært dramatisk de siste årene. Det var ikke uvanlig at det kom inn over 100 søknader til en ledig stilling i Kristiansand da jeg begynte i jobben i 1995. Nå er vi meget fornøyd hvis antall søknader nærmer seg ti, sier personalsjef i Agder politidistrikt, Reidar Heivoll til fvn.no.

Verst på bygda

Heivoll understreker likevel at rekrutteringsproblemene er størst ved lensmannskontorer i indre deler av Agder. I flere ansettelsesprosesser har politiet omtrent gitt opp å få nye lensmannsbetjenter på plass.

Lensmann i Tvedestrand, Anne-Grete Glemming, har i flere måneder forsøkt å fylle to ledige lensmannsbetjentstillinger på Holt uten hell. I første runde var det bare to søkere, der én ikke var politiutdannet og den andre ikke var kvalifisert fordi vedkommende hadde en dom på seg.

– Det er frustrerende. Vi har lyst ut stillingene på nytt, men er forberedt på at det heller ikke denne gangen blir noen stor søkermasse, sier Glemming.

Får ikke lensmannen flere folk betyr det utbredt bruk av overtid.

– Konsekvensen er en større belastning på dem som allerede jobber her. På den måten blir vi svært sårbare med tanke på sykdom og kursing, sier Glemming.

Flere årsaker

Reidar Heivoll mener grunnen til rekrutteringsproblemet er sammensatt, men lister opp følgende årsaker:

Færre studenter velger politihøyskolen, og dermed blir det utdannet færre politifolk.

Snittalderen i politiet er høy, og mange går av med pensjon.

Politihøgskolen er blitt en del av det vanlige høyskolesystemet. Det gjør at flere velger å studere videre etter endt politieksamen.

Et svært godt arbeidsmarked gjør at flere ferdigutdannede politifolk velger andre yrker der deres kompetanse er ønsket.

Sommervikarer vil tilbake til Oslo etter endt tjeneste fordi det er langt flere karrieremuligheter i hovedstaden.

Ser mørkt på fremtiden

Heivoll frykter at den vanskelige ansettelsessituasjonen vil gå ut over tjenesten.

– Foreløpig har vi klart å få gode nok søkere, men i fremtiden kan vi bli tvunget til å ansette ufaglærte dersom utviklingen fortsetter. Prinsipielt er det helt forkastelig, og det vil gå ut over kvaliteten vi leverer. Jeg ser ikke lyst på fremtiden. Spesielt på Agder, der svært mange skal pensjonere seg de neste årene. Det vil gjelde i mange år fremover, sier Heivoll.

– Hva må gjøres for å bedre situasjonen?

– Det må utdannes flere politifolk, noe politikerne har innsett. I tillegg må lønnsvilkårene opp. I dag starter en betjent på 300.000 kroner. Det er altfor lite. Slik arbeidsmarkedet er nå taper vi i konkurransen med andre bedrifter som vil ha politikompetanse. I tillegg er de unge opptatt av karrieremulighet, noe vi må tilrettelegge for, sier Heivoll.

Fakta om Agder politidistrikt

  • Agder politidistrikt har 27 politistasjoner og lensmannskontorer.

  • Politidistriktet dekker hele Aust— og Vest-Agder, bortsett fra Sirdal kommune.

  • Politidistriktet ble opprettet 1. januar 2002.