KRISTIANSAND: — Det blir et fantastisk skue. Det er spesielt å se at månen beveger seg over sola, og at månen og sola ser like store ut, sier leder i Agder Astronomiforening, Trond Hugo Hermansen, til fvn.no.

I Kristiansand vil 43 prosent av sola være dekket. En slik partiell solformørkelse forekommer med et par års mellomrom, og siste formørkelse fant sted 29. mars 2006. Solformørkelsen vil være synlig fra klokken 10.30, og vil oppleves maksimalt klokken 11.30. Klokken 12.30 er formørkelsen over.

Se video av hvordan solformørkelsen vil se ut — Bruk solformørkelsesbriller

Fredag fra klokken 10 vil Agder Astronomiforening ha et arrangement på Kanonmuseet på Møvig fort, for alle som ønsker å oppleve fenomenet.

For de som skal se solformørkelsen er det viktig å bruke beskyttelse.

— Vi kommer til å selge solformørkelsesbriller som du kan se på formørkelsen gjennom. Det er veldig farlig å se på solformørkelsen uten briller. Da kan du i verste fall miste synet, sier Hermansen.

Astronomiforeningen vil også ha noen teleskop med solfilter for de som ønsker en nærmere titt på solformørkelsen.

— Vi vil i tillegg svare på spørsmål, observere solformørkelsen selv, og ta noen bilder, sier Hermansen.

Han mener Møvig fort er det ideelle stedet å se formørkelsen, men den kan oppleves fra alle stedet i landet.

Total formørkelse på Svalbard

På Sørlandet vil maks 50 prosent av sola være dekket, mens større deler av sola vil være dekket lengre nord i Norge.

På Kvitøya på Svalbard vil solformørkelsen være total. Forrige gang vi kunne oppleve dette i Norge var i 1954. Ved en total solformørkelse vil hele sola være dekket av månen, og det vil bli merkbart mørkere.

— Det vil bli like mørkt som på en midtsommernatt. Her på Sørlandet vil vi ikke merke at det blir mørkere da mer enn 50 prosent av sola må være dekket for at vi skal få denne effekten, forklarer Hermansen.

Han har opplevd flere partielle solformørkelser fra Kristiansand. I tillegg fikk han med seg en total solformørkelse i Østerrike i 1999. — Det er det mest spesielle himmelfenomenet som finnes, sier han.

Han håper og tror det blir fint vær i morgen. Hvis det blir overskyet blir nemlig ikke solformørkelsen synlig.

Få mer informasjon om solformørkelsen på astronomi.no .