LYNGDAL: Fra klokken 06 mandag morgen til klokken 06 tirsdag morgen stod Utrykningspolitiet (UP) plassert på E 39 ved Lenefjorden i Lyngdal. Da kontrollen ble avsluttet i dag tidlig hadde totalt 112 personer fått forenklede forelegg, mens 13 ble anmeldt eller fikk beslaglagt lappen.

— Av disse fikk ti personer beslaglagt førerkortet. To ble anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort, mens en person ble anmeldt for fart uten at vedkommende fikk beslaglagt førerkortet, opplyser UP-sjef for Agder og Rogaland, Steven Hasseldal, til fvn.no.

Høyeste var 97 km/t

Den høyeste fartsoverskridelsen som ble målt i laserkontrollen i 60-sonen, var 97 kilometer i timen. Mange av dem som mistet lappen lå i en fart på over 90 km/t.

— Det var mange forskjellige som mistet førerkortet. Det var både kvinner og utlendinger blant dem. To var fra Litauen, mens resten var norske, sier Hasseldal, som ikke er overrasket over antallet fartssyndere.

— Jeg hadde nesten ventet flere, og er ikke overrasket. Vi har tatt mange der før, sier han.

Strekningen langs Lenefjorden har de siste årene vært et prioritert kontrollområde for UP, og det er jevnlig blitt holdt fartskontroller i den ulykkesbelastede 60-sonen. Det finnes ikke konkrete tall over hvor mange beslag som er gjort, men Hasseldal har tidligere anslått at om lag 100 bilister har mistet førerkortet langs strekningen i løpet av et års tid.

Få lokale

UP målte i hovedsak førerne som kjørte østover langs fjorden, men sjekket også farten vestover.

Ifølge UP-sjefen var det mest positive med den 24 timers lange kontrollen at veldig få lokale kjørte for fort.

— Vi ser at når de passerer kontrollstedet, så kikker de opp nærmest som en refleks. De vet hvor vi sitter, noe som viser oss at mye går inn, sier Hasseldal, og legger til:

— Dette er vi glade for. Det viser at kontrollene langs Lenefjorden har en effekt. Men det er fortsatt mange utlendinger og vogntogsjåfører som bryter fartsgrensen.

Flest på kveldstid

Et mål med kontrollen var å få en oversikt over trafikkbildet til alle døgnets tider. I utskrifter fra fartsmålingene til Statens vegvesen på stedet, hadde UP i forkant sett at mange kjørte langt over lovlig hastighet tidlig på morgenen.

Kontrollen viste imidlertid at det var flest fartsovertredelser på kveldstid.

— Vi hadde ingen beslag tidlig om morgenen. Det var en del på dagtid, men flest mellom klokken 15.30 og 23, opplyser UP-sjefen.

I løpet av perioden på ettermiddag og kvelden fikk sju førere beslaglagt førerkortet, mens 54 fikk utskrevet forenklede forelegg.