VEST-AGDER: Det har lenge vært bred enighet blant partiene Høyre, Venstre, KrF, Frp og Ap om færre kommuner. Den nye velferdsreformen som ble vedtatt på Venstres landsmøte lørdag forutsetter også færre kommuner.

Halvannenlinje-tjenesten

Det er i forbindelse med den nye velferdsreformen til Venstre, at temaet om antall kommuner i fylket på nytt kommer opp. Velferdsreformen tar utgangspunkt i tjenstene innbyggerne trenger, og et av hovedpunktene i reformen er mer spesialiserte sykehjem.

Den planlagte halvannenlinje-tjenesten fører til at mindre kommuner har for små ressurser til å kunne drive de nye sykehjemmene, ifølge Venstre.

— Vi vil forsterke sykehjemmene slik at færre må legges inn på sykehus i andre kommuner, sier stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen for Venstre i Vest-Agder, til fvn.no.

- Halvering av kommuner

Venstre-leder Lars Sponheim går for en halvering av antall kommuner på landsbasis.

— Utfordringene innen helse- og omsorgssektoren er så store at vi er nødt til å løse oppgavene annerledes og smartere. Færre og større kommuner må til, sier Venstre-leder Lars Sponheim til NTB.

Larsen, som selv er sykepleier, bruker et eksempel fra små kommuner på jordmødrestillinger, som ofte bare er et kvart årsverk.

- Vi trenger spesialisering

  • Det hindrer spesialisering. Og vi trenger spesielisering i kommunene i helse-Norge for å gi et bedre tilbud, sier Larsen.

Spesialisering vil i klartekst si at små kommuner må slå seg sammen for å kunne gi et bedre tilbud. Mange mindre kommuner i Vest-Agder er i mot det. Men Venstre i Vest-Agder vil imidlertid ikke snakke om tvangssammenslåing på dette tidspunktet.

— Det sier seg selv at det må til, men først må vi se på tjenesteløsningen. Danmark og Finland har gått gjennom kommunereformer som har gitt bedre tjenstetilbud, og vi tror absolutt at vi ved å se over grensene kan vi få et bedre tilbud, sier Larsen.