AGDER: I dagens Agderposten tar avisen for seg statistikken fra Stortingets eget arkiv som viser at de folkevalgte deltar i 200 flere debatter enn for fire år siden.

Tallene viser at det er opposisjonen som er mest engasjerte, mens regjeringspartiene holder en lavere profil. Videre viser tallene at stadig flere stortingsrepresentanter deltar i debattene og at også debutanter er flinke til å delta.

— Mitt inntrykk er at representantenes gjennomsnittlige retoriske nivå er blitt høyere. Partiene driver bedre trening på feltet, men taletrening virker også uniformerende. Forbausende mange ser ut til å ha tatt samme kurs. Vi har færre av de originale stemmene, sier nylig avgått samfunnsredaktør i Morgenbladet, Frank Rossavik, til Agderposten.

- Bredt saksfelt

Alf Egil Holmelid (SV) er den politikeren fra Agder som har deltatt i flest debatter med 35 deltagelser.

— Jeg tror bakgrunnen for det er at jeg sitter i næringskomiteen som har et bredt saksfelt. Dette fører til at vi har mange saker i Stortinget og siden jeg er eneste representant for SV blir det slik at jeg da stort sett tar ordet i alle sakene som gjelder vår komité, sier Holmelid til fvn.no.

Men dette er ikke den eneste grunnen til at han er så aktiv. Han mener det har vært viktig å være aktiv for å forsøke å endre oppfatningen av Sørlandet som næringsområde.

— Kunnskapen om Sørlandet som næringsområde er forbausende svak både i Stortinget og nasjonale fora generelt. Jeg har derfor brukt mye tid på å få frem Sørlandet sin posisjon i industri- og næringsliv og det faktum at vi kanskje har det mest innovative næringslivet, forklarer Holmelid.

Ropstad nummer to

Den tredje grunnen er ifølge Holmelid at enkelte fra andre partier har prøvd å gi et inntrykk av at SV ikke er aktive i næringspolitikk.

— I og med at jeg har kommet fra næringslivet så har jeg forsøkt å synliggjøre at dette ikke stemmer. Jeg mener at SV er det partiet med mest fremtidsrettet næringspolitikk og dette jobber jeg med å få frem, sier han og føyer til:

— Dessuten har jeg brukt mye tid på valgkampløftet mitt om sterkere satsing på miljøteknologi, og det har gitt gode resultat både i budsjettet som nå kommer, og i regelverket for statlige garantiordninger.

Neste politiker fra Agder på lista er Kjell Ingolf Ropstad (KrF) med 32 debatter, men han har i tillegg stilt fire spørsmål i ordinær spørretime og 11 i muntlig/spontan spørretime. I de to siste kategoriene står Holmelid med null. Forklaringen på dette er ifølge Holmelid enkel.

— Det er opposisjonen sin arena. Vi som sitter i regjeringspartiene trenger ikke bruke tiden på spørsmål i Stortinget. Vi tar det gjerne direkte med ministeren, forklarer han.

Lover bedring

Minst aktiv av politikerne på Sørlandet er Ingebjørg Godskesen (Frp). Hun har deltat på 9 debatter og har ikke stilt noen spørsmål verken i ordinær eller spontan/muntlig spørretime. Det er ganske uvanlig.

— Jeg er nok ikke den som er gladest i å gå på talerstolen. Jeg er litt beskjeden, men det skal jeg endre på, sier hun til Agderposten.