ARENDAL: Mannen ble i mai dømt for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand over en strekning på 300 til 400 meter etter at han kom til Kristiansand lufthavn, Kjevik om ettermiddagen 28. oktober i fjor.

50-åringen ble da stoppet av politiet, og en blodprøve tatt halvannen time senere viste 1,88 i promille. I Aust-Agder tingrett ble mannen dømt til betinget fengsel i 18 dager, i tillegg til å betale en bot på 700.000 kroner. Dessuten ble han dømt til inndraging av førerkortet i to år og tre måneder. Retten la til grunn at mannen hadde en bruttoinntekt på 751.000 kroner i 2008 og en formue på 228 millioner. Bladet Kapital har beregnet den reelle formuen til over en milliard.

Vanligvis blir bøtestørrelsen ved promillekjøring fastsatt til halvannen ganger brutto månedslønn. Aust-Agder tingrett mente at forretningsmannens store formue måtte telle vesentlig da størrelsen på fyllekjøringsboten skulle fastsettes. Derfor havnet retten på at 700.000 kroner var passende. Det er imidlertid ikke næringslivstoppen og hans forsvarer, advokat Pål Eide, enig i. De anket til lagmannsretten, som har åpnet for en fornyet behandling av selve størrelsen på boten.

— Ut fra rettspraksis i de få saker som er sammenlignbare med denne, og ut fra de beregningsmetoder som ellers blir brukt, mener vi at boten er for høy, sier advokat Eide. – Det er få dommer hvor vi kan sammenligne bøtestørrelsen ut fra forseelsen og inntekt i kombinasjon med formue. At lagmannsretten har åpnet for å behandle anken viser at dette er interessant, sier advokat Eide.

- Hva mener du er riktig størrelse på boten?

— Jeg mener ut fra en akseptabel beregningsmetode at en bot på 450.000 kroner er passende, fremholder advokat Eide.

Næringslivstoppen fra Aust-Agder har tidligere til VG beklaget det har gjorde.

— Det er ikke så mye å si. Jeg har gjort noe dumt og skal møte i retten for å få en straff. Planen var å kjøre bilen et kort stykke for å få folk jeg kjente til å kjøre meg videre, har den nå domfelte mannen tidligere uttalt til VG.

— Jeg har ingen kommentarer til saken, sier forretningsmannen da Fædrelandsvennen tok kontakt med ham i dag.

Da saken mot næringslivstoppen var til behandling som tilståelsessak i tingretten ble fengselsstraffen gjort betinget under forutsetning av at den domfelte gjennomfører et såkalt promilleprogram.