AGDER: – Alt er som tidligere, men bare litt bedre, er konklusjonen til Odd Tryland, daglig leder for Bortelid skisenter . I løpet av det siste året er utvidelsene flere.

– Vi har utvidet snøanlegget, fått ny skøytebane, flomlys i akebakken, oppgradert skiparken med nytt hopp og utbedret langrennstraseen slik at det er mulig å bruke den med mindre snø, sier Tryland.

I dag ligger det noen centimeter snø i anlegget. Etter planen starter produksjonen av kunstsnø i begynnelsen av november. Planlagt åpningsdato er 18. desember.

Første anlegg ut?

I Valle satser Brokke alpinsenter på åpning mellom 15. og 20. november. Dermed er sjansene store for at anlegget er det første som åpner i landsdelen.

Så langt har Brokke kjørt kunstsnøproduksjon to netter og det ligger nå 10-15 centimeter snø i anlegget.

– Nyheten i år er at vi har fått en ekstra og slankere nedfart, sier daglig leder Jan Wojtaszek ved Brokke alpinsenter.

Den nye nedfarten er cirka tre kilometer lang og ligger vest for heisen. Blant dem som tar turen til Brokke tidlig i sesongen er skiutøvere fra østeuropeiske land.

(Les mer under bildet)

Slik ser det ut i Hovden skisenter nå. Foto: Hovden skisenter.

Satser på lodge i løypa

Hovden skisenter åpner mesteparten av anlegget 20. november.

– Vi regner med å åpne to tredjedeler av senteret, sier anleggets ferske sjef, Asle Torset Skogstad. Det ligger 15 centimeter snø i anlegget og kunstsnøproduksjon ble satt i gang i dag.

– 900 meter ny snøkanontrase og den nye Hovden lodge som åpner utpå vinteren er nyhetene. Lodgen kostet 15 millioner og har en svær terasse, restaurant og afterski. Den ligger mellom hovednedfartene og man kan stå på ski helt fram til døra, sier Torset Skogstad.

Arbeidet ved å klargjøre Hovdenut er også i gang. Neste år skal nye løyper og heis så klar for å utvide kapasiteten i skisenteret.

Og selv om Hovden må bite i det sure eplet og åpner noen dager etter konkurrenten i nabokommunen, så hevder Torset Skogstad at det ikke er bittert.

– Det er ikke så viktig å slå Brokke. De må gjerne åpne før oss, det er ingen kamp.

(Les mer under bildet)

Foto: Ålsheia alpin

Pumper mer i vest

– Vi åpner 2. juledag, men ligger forholdene til rette så kan vi åpne før, sier Jan Atle Solberg, driftsleder for Ålsheia alpint i Sirdal.

I dag har anlegget 45 centimeter med puddersnø. Foran sesongen er en ny pumpestasjon for snøkanonene på plass.

Terrassene rundt varmestua er utvidet, barneområdet er utvidet og skiutleien rustes opp.

– Det er et gammelt anlegg som trenger mye kos, sier Solberg.