SIRDAL: Skal skisentrene Ålsheia og Tjørhomfjellet få 2,5 millioner hver i gunstige lån? Politikerne i Sirdal svarer torsdag kveld, skriver Stavanger Aftenblad.

Utfallet er uvisst. Ved flere anledninger tidligere har kraftkronene drysset over sentrene for snømoro.

– I forhold til Tjørhomfjellet og særlig Ålsheia er vi blitt forskjellsbehandlet i alle år, bemerker Torbjørn Tjensvold.

Han driver Fidjeland skitrekk, som har sunn økonomi, i motsetning til de to sentrene lenger ned i dalen.

– En gang vi søkte, tok det to år før vi fikk svar. Etter litt om og men ble det ja. I vår, like før Ålsheia gikk konkurs, ville vi ha kommunalt lån fra kraftfondet på samme vilkår som Ålsheia og Tjørhomfjellet. Da fikk vi avslag, med den begrunnelsen at vi tjente penger. Anken til formannskapet førte heller ikke fram, med den begrunnelse at lånet til oss kunne danne presedens, sier Tjensvold.

Nå har han igjen søkt om til sammen 3 millioner i lån fra kommunen, med tanke på finansieringen av en utvidelse av anlegget på Fidjeland. Betingelsene skal være de samme som for lånene man håper å få til Ålsheia og Fidjeland: 3 prosent rente, nedbetaling over 15 år, de to første årene avdragsfrie.

Underskudd

Av en omsetning på 10,6 mill. i fjor, gikk Tjørhomfjellet (Sirdal Alpint) 6 millioner i underskudd, mens tilsvarende tall for Ålsheia var 7,9 og 4,7. Etter at Ålsheia gikk konkurs i våres, har Johs Lunde-gruppen dannet selskapet Ålsheia Alpint, som tar sikte på å drive senteret videre.

Øyvind Mikalsen er prosjektutvikler i Johs Lunde Fritidseiendom, og følger spent utfallet av kveldens kommunestyremøte.

– Vi hadde søkt om 3 millioner i lån, men om vi får vi 2,5, slik det foreslås overfor politikerne, regner vi med å kunne drive Ålsheia som vanlig kommende sesong.

– Hvorfor trenger den pengesterke Lunde-gruppen et rimelig, kommunalt lån?

– Det er snakk om en dugnad hvor Sirdal tar sin del, og vi vår. Lunde-gruppen planlegger å skyte inn 3-4 millioner selv. Vi ønsker å utvikle skisenteret, i første omgang ved å utvide varmestuen og skiutleien, sier Mikalsen.

Han vedgår at Ålsheia som vinterturistmagnet er viktig for Lunde-gruppens satsing på eiendom i Sirdal. Gruppen eier en del leiligheter og tomter i Sinnes-traktene, foruten at den reiser et næringsbygg med bar og restaurant, og planlegger nytt hotell.

Grunneiere

Jarleiv Sinnes er en av sju som leier ut grunn til Ålsheia skisenter. De sju har tilbudt Lunde-gruppen å avstå fra leie i to år framover, forutsatt at anlegget vedlikeholdes ordentlig, noe som ikke har vært tilfelle de siste årene. Kommunen har utvist svært dårlig eierskap, mener han.

– Vi har gitt Lunde-gruppen dette tilbudet fordi Ålsheia er den store motoren i turistnæringen i Sirdal, og det ville derfor vært sørgelig om senteret gikk dukken. Vår grunn er regulert til alpinområde; derfor er vi jo interessert i framtidige leieinntekter, sier Sinnes.

Om de to skisentrene får lån, kanaliseres de gjennom det kommunale foretaket Sirdalsvekst, der Øvind Sjøtrø er daglig leder. Viktig spørsmål: Finnes det marked for fire alpinanlegg i Øvre Sirdal?

– Det har vært en betydelig omsetningsvekst i alpinsektoren i de senere år, og med god kostnadskontroll tror jeg de fire sentrene er liv laga. Alpinanleggene betyr jo mye for Sirdals økonomi, sier Sjøtrø.

Venstre

Ivar Ousdal sitter som enslig Venstre-svale i Sirdal kommunestyre.

– Jeg synes pengene vi har lånt ut og bevilget tidligere til disse skisentrene, er blitt forvaltet dårlig, så jeg er skeptisk, men vil ikke forskuttere hva jeg skal stemme, sier Ousdal.

Ådneram skitrekk har ikke fått noen form for kommunal støtte eller lån siden 80-tallet, opplyser daglig leder Ånen Ådneram.

Fædrelandsvennen / Stavanger Aftenblad