KRISTIANSAND: Klokka er 08.00 en kald høstmorgen på Lund. Gradestokken viser usle èn plussgrad når to damer ankommer Vabua på hver sin motoriserte gressklipper. I dag skal det klippes i det som må være kommunens mest kuperte friareal, og de to gartnerne er ikke så veldig begeistret for nettopp denne jobben.

— Det er grusomt. Det er den verste jobben fordi det er så bratt. Bakkene er det verste, sier Berit Skaiå og Mariann Kleveland i Kristiansand kommune.

Hva er det som er så ille med at det er bakker?

— Spesielt nå når det er så sleipt kan gressklipperen plutselig miste taket. Så blir vi bare sittende der på vei ned, sier Kleveland og viser et vilt uttrykk mens hun klamrer seg til rattet.

136 fotballbaner

Med sine 16810 kvadratmeter er Vabua det tredje største gressarealet tilhørende kommunen. I alt klippes 814628 kvadratmeter, eller 815 mål. Dette tilsvarer 136 fotballbaner. I gressesongen klippes de fleste arealer èn gang i uken, og til det trengs det ca 25 gressklippende gartnere.

I Vabua går det ikke helt som planlagt i det våte gresset denne høstmorgenen.

— Det er for blaut. Det er for tidlig. Gresset må bli tørrere, så vi må prøve igjen seinere, sier Kleveland etter at gressklipperen bare stod og spant i bunnen av bakken.

Litt irriterende, eller?

— Åh, jeg holdt på å "tørne". Man blir rett og slett irritert, sier Kleveland før hun og kollegaen pakker sammen.

Sleipt gress, sleipere mannfolk

Fvntv våger å spørre om det er vanlig at to damer er ute og klipper, noe som utløser latter hos damene.

— Ja, du vet. De er så sleipe så de sender oss. Helt garantert så visste de om at det ble som dette når det var så sleipt. Da er det pinlig å være mann, og ikke få det til, ler Skaiå og blir samtidig litt redd for at dette skal komme mannfolkene i kommunen for øret.

Noen soltimer senere er gresset tørrere og gressklipperne fyker opp bakkene. Og ned.

— Det er som en berg- og dalbane. Man får et skikkelig sug i magen, sier Berit Skaiå.

På to timer er Vabua ferdig klippet for denne gang.