KRISTIANSAND/LYNGDAL: — Han har vedkjent å ha funnet ut at han fikk en grei anledning til å stjele bilen, og gjorde det, sier Petter Sandell, leder av allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

I går skrev Fædrelandsvennen om det frekke tyveriet av Alden Irslingers sjeldne Opel Astra Bertoni. Fredag ble Irslinger kontaktet av en 16 år gammel gutt, som fortalte Irslinger at han ønsket å kjøpe bilen, og spurte om han kunne prøvekjøre den.

16-åringen rygget deretter først han inn i naboens bil så den ble bulket. Så «prøvekjørte» han av gårde, men kom tilbake etter et par minutter og kjørte forbi bilselgeren i høy fart med en sigarett i munnen, før han forsvant. Dagen etter fikk Irslinger en telefon fra en bensinstasjon i Lyngdal der han ble bedt om å betale bensinregningen på 600 kroner som han skulle ha kjørt fra.

Les mer om tyveriet her

Fem stykker i bilen

Mandag stoppet politiet i Lyngdal den 16 år gamle tyven. Da satt det også fire andre, noe eldre personer, i bilen.

— Politiet i Lyngdal hadde fått tips om at bilen var der. De hadde vært på utkikk etter den. De påtraff bilen mens de var ute og kjørte, og pågrep de som satt i bilen, sier Sandell.

16-åringen, som er bosatt i Mandal, ble avhørt av politiet og deretter dimittert. Han har også erkjent å ha stukket av fra bensinregningen i Lyngdal. Det er ikke klart hva slags straff gutten vil få.

— Det er helt umulig å si. Men det er en ung lovbryter, en kjenning av politiet, som har vært involvert i flere andre saker, sier Sandell.

Gutten har også foretatt biltyveri tidligere.

Petter Sandell karakteriserer tyveriet slik:

— Usedvanlig frekt!

Vil ikke la kjøper prøvekjøre alene

Bileier Alden Irslinger er glad for at bilen nå er kommet til rette.

— Det er selvfølgelig helt topp, sier han, men legger til at det var litt skuffende at han ikke fikk vite at bilen var funnet før tolv timer etterpå, da han selv ringte politiet.

Han fikk en beklagelse fra politiet for at de ikke hadde sagt ifra. I mellomtiden hadde Irslinger sammen med venner og bekjente lett etter bilen rundt på Sørlandet.

— Men jeg er fornøyd med at politiet har tatt saken såpass alvorlig. Også må du få med at jeg er veldig takknemlig for alle som har vært med å tipse, sier han.

Da fvn.no snakket med Irslinger tirsdag hadde han foreløpig ikke hentet bilen, som står i Lyngdal. Han var derfor spent for å se hvordan den ser ut. Nå kommer han til å undersøke om han kan få erstatning for skadene, før han vurderer om han vil forsøke et nytt salg.

- Hvordan vil du i så fall gå frem for å hindre at noe sånt skjer igjen?

— Hvis de spør om å prøvekjøre blir det «nei». De kan sitte på når jeg kjører. Og de får ikke nøkkelen før alle papirene er på plass, svarer Alden Irslinger.

Slik ser bilen ut - eller SÅ ut - før den ble stjålet. (Foto: Privat)