AGDER: Flere forsikringsselskaper fvn.no har vært i kontakt med bekrefter at iskjøring anses som særdeles alvorlig.

– Hver vinter har vi slike saker og antallet varierer ut fra kuldenivået i landet, forteller informasjonsdirektør Jack Frostad i If, til fvn.no.

Både biler som kjører gjennom svak is og påkjørsler med personskade forekommer hvert år på isen, og som isbilist kan man komme dårlig ut av slike situasjoner.

– Kjører man på et vann utenfor vanlig vei gjelder ikke forsikring, forteller Frostad.

Dermed vil forsikringstakeren bli holdt ansvarlig for skadene, berging av bilen og eventuelle miljøskader som naturen blir påført. Det finnes imidlertid ett unntak:

– Ansvarsforsikringen gjelder uansett. Om andre personer påføres skader så vil de få dekket det gjennom forsikringen, men vi vil vurdere å søke regress, sier Frostad.

Hos konkurrenten Gjensidige er reglene ikke like knallharde, men kjører du ulovlig på isen så er velviljen ikke veldig stor.

– Vi har noen tilfeller hvert år og ser meget alvorlig på det. Det er ikke lov å kjøre på isen når det ikke er tilrettelagt og vi slår kraftig ned på det, forteller informasjonsrådgiver Bjarne Aani Rysstad til fvn.no, men legger til at hver sak behandles individuelt.

– Det vil jo oftest være snakk om grov uaktsomhet og sannsynligheten for avkorting i forsikringen er stor. Enten man kolliderer på isen eller faller gjennom så vil avkortingen bli fra noen prosent og i enkelte tilfeller helt opp til hundre prosent, sier Rysstad.