KRISTIANSAND: Den 30 år gamle mannen ble stoppet av Tollvesenet på Hampa i Kristiansand rett før klokken 01. Mannen kom til Kristiansand med ferja Superspeed fra Hirtshals i Danmark. Det viste seg at han forsøkte å smugle 26 kilo av det narkotiske stoffet khat inn i Norge.

— Han kom i land med en stor trillebag. Vi kontrollerte bagen, og den inneholdt tre striesekker med khat, til sammen 26 kilo, sier Helge Breilid, kontorsjef i Tollvesenet region sør, til fvn.no.

Helge Breilid. Arkivfoto: Kjetil Reite Foto: Kjetil Reite

Stort beslag Breilid forteller at mannen kom i land til fots, og ble rutinemessig kontrollert. Fangsten er stor til å være i Kristiansand.— Til å være her nede i Kristiansand, er det ett av de største beslagene vi har vært ute for. Men det har vært noen større beslag i bil over svenskegrensa, sier Breilid.

Det er sjeldent at det blir beslaglagt khat på Sørlandet. I hele 2007 ble det beslaglagt 30,7 kilo khat i Agder politidistrikt fordelt på fem beslag.

— For fire-fem år siden hadde vi en del beslag, men så har det vært veldig stille og rolig. Så sånn sett var det litt overraskende, sier Breilid.

Hadde fått oppdrag Ifølge Breilid tyder ting på at mannen skulle levere narkotikaen i arendalsområdet. Han har forklart følgende til Tollvesenet om khaten:

— Han hadde fått i oppdrag å hente det i Hirtshals, sier Helge Breilid.

Arendalitten ble arrestert på Hampa.

— Han ble satt i arresten og skal bøtelegges, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt.

I 2005 ble det beslaglagt 35 kilo khat i Agder politidistrikt, og i 2006 var tilsvarende tall 41,6 kilo. I årene før er det ikke registrert noe beslag av dette stoffet i Agder.

STRIESEKKER: Mannen gjemte narkotikaen i tre store striesekker som lå i en stor trillekoffert. Foto: Bjarte Bjellås Foto: Bjarte Bjellås