KRISTIANSAND: — Dette er blitt vanskelig for oss. Folk ringer for å høre om dette er svindel. De forstår ikke at barneavdelingen samler inn penger, forteller avdelingsleder for barnesenteret ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, Kåre Danielsen, til fvn.no.

Og å samle inn penger er ikke blitt avdelingens ansvar den siste tiden. Interesseforeninger har imidlertid samlet inn penger til barna på foreningen.

Varsler ikke alltid

De siste dagene er mistenkelige innsamlingsaksjoner på Sørlandet omtalt i media, og sykehuset fryktet at noen kunne finne på å misbruke barnesenterets navn. Pasientforeningene samler ofte inn penger til barnesenteret, men sykehuset blir ikke alltid informert om innsamlingene.

— Vi ønsker ikke å svartmale det gode arbeidet de gjør, men det må gjøres i riktige former. Av og til varsler foreningene at de samler inn penger og av og til gjør de ikke det. Vi vet hvem som er ute i markedet og får telefoner fra folk som er i tvil, sier Danielsen.

Fvn.no tok fredag ettermiddag en ringerunde til flere forskjellige pasientforeninger, og det viste seg at Foreningen for hjertesyke barn i disse dager gjennomfører en aksjon for å samle inn penger. Penger skal brukes til å skape ekstra julehygge for barna som må tilbringe jula på barnesenteret i Kristiansand.

Skal unngå feil

  • Det er synd at innsamlingen misforstås. Vi har gjort mye for å unngå det. Vi har en avtale med TM-huset i Kristiansand og de skal ha rutiner for å unngå slike feil, forteller Steinar Johansen ved Foreningen for hjertesyke barn, til fvn.no.

For noen uker siden ble en innsamling for å sikre et pulsoksymeter, som er et måleapparat for å måle oksygen i blodet, avsluttet. I disse dager står foreningen bak en julekampanje som skal gjøre stas på barna som tilbringer jula på senteret.

— Vi har hatt dialog om dette med Foreningen for hjertesyke barn i dag. Det riktige er at vi ringer fra Foreningen for hjertesyke barn og har en innsamling til barneavdelingen. Innsamlingen er altså ikke på vegne av Sørlandet sykehus, sier en representant for TM-huset, til fvn.no.