BYKLE: Barn og unge som kjører utenfor løypene er et voksende problem ved Hovden Skisenter. Leder for Skipatruljen, Torger Leidal, har sett mange unge kjøre i løssnøen.

Les også: — Snøen sprutet over skuldrene mine

Lørdag også barn helt ned i 12-årsalderen.

— Foreldrene bør fokusere på dette. Når det er mye løssnø, er det stor skredfare, sier Leidal.

Klamret seg til busk

All kjøring utenfor preparerte løyper foregår på eget ansvar. Nettopp derfor mener Leidal at foreldrene må komme mer på banen.

— Jeg vil de skal vite at det er ingen som passer på barna deres når de kjører offpiste, sier han.

Spesielt med stor snøskredfare mener han foreldrene må sette en stopper for kjøringen her.

— Mye av grunnen til at så mange unge gjør det, er nok at det ser veldig kult ut når Terje Håkonsen skjærer inn i et skred og ut igjen. Det er bare det at Håkonsen har et helt team som har planlagt stuntet, og er klar til å redde ham ut om noe går galt.

17 år gamle Ulf Omdal fra Nodeland kom lørdag uskadet fra et snøskred ved Nåløyet i alpinbakken på Hovden. Han klamret seg til en busk, og unngikk dermed å bli begravd av snømassene.

— Jeg tenkte at nå går det galt. «Så det var sånn det skulle ende», husker jeg at jeg tenkte, sier Omdal.

Startet søk

Sammen med kameraten Jonathan Samuelsen (18) rant han ned en upreparert løype. Omdal rant først og utløste et skred på 60 ganger 100 meter.

— På det verste så jeg ham ikke. Det var bare i noen sekunder, men det kunne ha vært nok til at jeg mistet ham av syne, sier Samuelsen, som stod ovenfor skredet og så alt.

— Jeg var sikker på at han skulle bli begravd.

To personer fra Skipatruljen ved Hovden Skisenter møtte dem i bakken, og det ble startet et søk. En snowboardkjører hadde blitt sett i området. Etter et par timer ble søket avsluttet. Ingen var begravd.

— Om ikke han hadde hatt den flaksen med seg, hadde han ikke overlevd. Statistikker viser at ved 20 minutter under snø, begynner sjansene for å overleve å bli veldig små, sier leder for Skipatruljen, Torger Leidal.

Advarsler

Men selv om Leidal er glad for at det gikk bra, er han ikke i tvil om at valget guttene gjorde var dumt.

— Sånn som de kjørte var de helt klart uforsiktige. De satte sine egne og andres liv i fare.

Dagen skredet raste, var det 15 skilt med advarsler. Også over høyttaleranlegget ble det informert om at det ikke skulle kjøres utenfor preparerte områder.