GRIMSTAD: – Jeg ser for meg en «politikerskole» hvor vi får faglig påfyll og dermed kunnskap nok til å lede våre kommuner og vår region på en bedre måte. Vi må erkjenne at vi som politikere ofte tar beslutninger uten at vi vet nok om muligheter og konsekvenser, sier ordfører i Grimstad, Hans Antonsen, til Fædrelandsvennen.

DEBATT: Hva mener du? Er politikerne for dumme?

”Vi sier noen ufarlige, overflatiske og forventede ord og så starter vi noen prosjekter. Prosjekter som blir middelmådig fulgt opp og sjelden har særlig effekt

Hans Antonsen, ordfører i Grimstad

Uten innflytelse

Venstreordføreren har i lang tid lekt med tanken, nå føler han tiden er inne: En egen etterutdanning for heltidspolitikerne på Agder.

Et samarbeid med Universitetet i Agder som skal sørge for at politikere på Sørlandet «vet hva de snakker om».

– Vi flyr rundt på konferanser og møter, bruker noen minutter her og noen minutter der. Vi sier noen ufarlige, overflatiske og forventede ord og så starter vi noen prosjekter. Prosjekter som blir middelmådig fulgt opp og sjelden har særlig effekt. Men de store utfordringene og problemene rører vi ikke – vi evner det ikke, sier han.

Antonsen peker på utfordringene Sørlandet har med blant annet likestilling, levekår, klima og politisk gjennomslagskraft.

— Mistroiske og navlebeskuende

”Åpenbare feil gjentas så mange ganger at de til slutt blir noe mange tror på.

Hans Antonsen, ordfører i Grimstad- Alle de store tingene Sørlandet har oppnådd de senere årene, som universitetet og ny E 18, har vi fått til fordi noen kunnskapsrike mennesker har arbeidet strategisk over tid. Tenk hvis kunnskapsrike politikere på tross av uenighet klarte å samarbeide og gå i dybden på utfordringene – da ville vår region nå langt, sier han.

Den tidligere statssekretæren i Næringsdepartementet synes ikke det er tilfellet i dag. Han mener debattene, mellom Agders fremste politikere, tidvis er navlebeskuende og mistroiske.

Han mener mange ordførere skyr konfrontasjoner – men gjerne lager konflikter av bagateller. I hans øyne bør derfor «politikerskolen» også ha samarbeid, konfliktløsning og etikk på timeplanen.

- Ut av sandkassa

— Jeg er trist over nivået som har vært i debatten om ett Agder og sykehusstriden. Den preges av mistenkeliggjøring både fra aust og vest. Åpenbare feil gjentas så mange ganger at de til slutt blir noe mange tror på. Nivået synker og det blir liksom tillat å si hva som helst. Det er fordummende og vi får aldri løst saker. Vi må komme oss ut av sandkassa, sier han.

Antonsen mener dagens komplekse kunnskapssamfunn krever politikere som henger med i utviklingen og evner å tenke fremover.

— Det er sikkert ikke bedre andre steder. Dette er et forslag om å løfte blikket. Ved å gå dypt inn i de utfordringene og problemene som Sørlandet har, kan vi bli best i landet, sier ordføreren i Grimstad, som påpeker at han selv har like stort behov for utdanningen som sine kolleger.

Positiv til samarbeid

Universitetet i Agder er tent på å få til et samarbeid med politikerne.

— Ja, dette synes jeg høres spennende ut. Det er jo politikerne som må være bestillere her. Det er de som må organisere dette og komme til oss med sine ønsker. Men at vi kan tilby dem mye, det er det liten tvil om, sier rektor ved Universitetet i Agder, Torunn Lauvdal.

Torsdag ettermiddag traff hun ordfører Hans Antonsen på Universitetet i Agder, Campus Grimstad. Hun lover velvilje fra universitetet, dersom «politikerskolen» er noe de folkevalgte på Agder vil gå for.

— Hvis dette er et tilbud dere ønsker, så mener jeg at det er noe vi gjerne vil imøtekomme. Jeg synes dette høres fornuftig og spennende ut, sier hun.

DEBATT: Hva mener du? Kan politikerne for lite om samfunnet? Burde de få en egen utdanning?