— Ja, det var meg han hisset seg opp over, men jeg har ikke behov for å gå nye runder. For meg er det viktig at Frp-lederen kom med en uforbeholden unnskyldning, sier KrFs nestleder Dagrun Eriksen til Fædrelandsvennen.

Det var etter et innvandringskritisk intervju med Frps nestleder i Klassekampen at Dagrun Eriksen sa det var ufint av ham «å trekke innvadringskortet». Dermed kom Sandberg med sitt utbrudd av grove beskyldninger mot KrF der han ga dem ansvar for islamistisk terror og massakre av kvinner og barn.

Sandberg har senere beklaget uttalelsene.

Når ledelsen i de fire samarbeidspartiene møtes i Nydalen tirsdag, blir det av flere omtalt som et «samlivskurs». Dagrun Eriksen kaller det «å sette en fot i bakken», og vil heller se framover enn bakover:

- Folk må tro på det

— Vi har ikke behov for samlivsterapi, for vi er vant til å samarbeide. Nå må vi snakke om hele regjeringsprosjektet, og om hvordan vi skal forvalte det flertallet vi har i Stortinget, sier nestlederen fra Kristiansand som selv var med på å formulere samarbeidsavtalen høsten 2013. — Jeg er ikke opptatt av at vi skal være gode venner, men levere politikk. Nå er det viktig å ha fokus på hva det er vi vil sammen. Folk må jo tro på dette prosjektet, sier hun.

— Vi må levere bedre på familiepolitikk, på støtte til frivillig sektor og på rus og psykiatri, fortsetter hun, men avviser at partiet vil stille ultimate krav for fortsatt å gi sin støtte til den blåblå regjeringen. Heller ikke om søndagsåpne butikker.

— Men det blir jo et tydelig signal fra regjeringen hvis de velger å gå for det, sier hun.

Kjenner stolthet

At det ulmer kraftig på grasrota i partiet, ikke minst i asyl- og innvandringspolitikken, kommenterer hun slik:

— Jeg har ikke tidligere hørt en så tydelig frustrasjon i partiet, og det har vi videreformidlet til de andre. Disse temaene viser hvorfor vi ikke sitter i regjering, sier hun

— Jeg har stor forståelse for frustrasjonen omkring asylbarna, og det er et ektefølt engasjement som jeg ikke kan annet enn å kjenne stolthet over som leder i partiet, fortsetter hun

Asyl- og innvandringspolitikken er det området der KrF og Frp kolliderer kraftigst, men Eriksen tviler på at det ville vært bedre å gå i tospann med Ap:

— Vi har ikke noe å hente der dersom ikke Ap endrer holdning, mener hun.

Bra for demokratiet

Dagrun Eriksen er slett ikke skremt av høstens budsjettbråk, og synes de fikk gjennomslag for flere gode saker. Hun føler ikke sterkt behov for at KrF trekkes mer med i forkant til høsten:

— Etter åtte år med rødgrønt flertall er ikke folk vant til at kortene vises i Stortinget. Personlig synes jeg det er bra for demokratiet at budsjettet ikke gjøres opp i det skjulte. Vi er ulike partier med ulike standpunkter, og det blir nok noen politiske slag til høsten også.

Men regjeringsdeltakelse er det ingen som snakker om lenger:

— Vi har større handlingsrom nå enn om vi hadde sittet i regjering. Du kan bare true med å gå én gang. Budsjettet skal gjøres opp hvert år, sier Eriksen.

Men om samarbeidspartiene har flertall i Stortinget, har de det ikke lenger på meningsmålingene, og Dagrun Eriksen svarer slik på spørsmål om å skifte av politisk samlivspartner:

— På samme måte som vi gjorde våre vurderinger før valget i 2013, må vi gjøre våre valg i 2017.