MANDAL: — Det betyr mye for meg og min familie at vi får renvasket ettermælet hans, sier Torild Steen.

I går fikk hun sønnens gravstein på plass på kirkegården i Mandal. Han døde etter en trafikkulykke i april.

I mars i år sto sønnen Roy Imre Farkas Steen (20) tiltalt i Kristiansand tingrett sammen med sin far. De ble dømt for å ha mishandlet farens samboer. Ifølge retten var skyldige i å ha slått og sparket henne på det groveste i et hus i Mandal.

Sommeren 2007 skal far og sønn ha mishandlet farens samboer hjemme i stua. Ifølge dommen holdt de henne fast ved å sette et skrujern i panna hennes, mens de slo så hardt at ribbeina brakk. Retten la til grunn det kvinnen forklarte, og fant det hun sa svært troverdig. Retten mener mishandlingen var grov.

Mens faren ble idømt ett års fengsel, fikk sønnen sju måneders fengsel. I tillegg ble de to dømt til å betale henne 70.000 kroner i erstatning.

Aksepterer ikke

Måneden etter dør altså Roy. Men moren vil ikke akseptere dommen. Hun er helt sikker på at sønnen var uskyldig. Påtalemyndigheten har gått med på at hun under lagmannsrettsbehandlingen skal representere sin døde sønn. Hun har med seg advokat Christian Faye Ree, som staten betaler for.

— Dette er en meget spesiell sak. Det er svært sjeldent at familien på denne måten får representere den avdøde, sier Ree, som innrømmer at det er en stor utfordring å ha denne saken så lenge man ikke har en tiltalt som lenger lever. Han sier de da må bruke politiforklaringer fra Roy Imre Farkas Steen, samt hva vitner sier.

Advokat Ree sier at om moren ikke hadde krevd å representere sønnen, ville saken blitt frafalt fordi en eventuell straff jo ikke er aktuell.

Roy Imre Farkas Steen ble funnet omkommet 500 meter unna en vraket bil lørdag 12. april. Noen dager i forveien, tirsdag 8. april, ringe Roy selv til politiet for å fortelle at han hadde kjørt i fjellveggen ved Regevik i Flekkefjord.

Politiet fant ingen grunn til å tro at det hadde skjedd noe kriminelt, og saken ble henlagt. Torild Steen tror ikke sønnen døde av naturlige årsaker, og krever saken etterforsket på nytt.

Les også: Krever ny etterforskning

- Urettferdig

For moren er det avgjørende viktig at hun får renvasket sønnens ettermæle.

— Roy var ikke mors beste barn. Han hadde blitt dømt tidligere, for både vold og narkotika. Men i nettopp denne saken er jeg overbevist om at han er uskyldig, og jeg vil prøve å bevise det i retten, sier Torild Steen.

— Roy sa til meg at han gjerne skulle sitte inne for saker han hadde gjort, men at det var dypt urettferdig at han måtte sone i denne saken der han ikke hadde gjort noe, sier Steen. Hun tror de nye bevisene hun vil legge fram i lagmannsretten vil påvirke dommen fra tingretten.

Steen sier til Fædrelandsvennen at for flere av Roys søsken betyr det mye at hans sak ikke bare henlegges etter hans død.