KRISTIANSAND: Nå får legen kritikk av fylkeslegen i Vest-Agder. Den 61 år gamle kvinnen hadde i seks år fått behandling for luftveisproblemer og KOLS hos sin fastlege. I januar i fjor oppsøkte hun legen og fortalte at hun hadde følt seg dårligere og hadde åndenød. De avtalte at fastlegen skulle henvise kvinnen til lungepoliklinikken på sykehuset.

Men det varte og rakk uten at kvinnen hørte noe som helst fra verken sykehuset eller fastlegen. I mars oppsøkte hun legekontoret og fikk opplyst at personalet ikke kunne se at henvisningen var sendt, og at det dessuten var tre måneders ventetid hos denne fastlegen.

Ytterligere tre måneder senere var 61-åringen igjen borte fra jobb på grunn av «trangt bryst». Hun kontaktet lungepoliklinikken på sykehuset, som fortalte at de ikke hadde fått henvisning.

I august fikk kvinnen akutt hjerteinfarkt og ble sendt til Feiringklinikken hvor hun fikk bypass-operasjon. Da hun kom hjem, tok 61-åringen kontakt med fastlegen og klaget på manglende oppfølging. Samme dag sendte fastlegen søknad til lungepoliklinikken.

Kvinnen mener legen har opptrådt arrogant og likegyldig, og at det har påført henne hjerteinfarkt og svekket hjerte.

Fylkeslegen slår fast at den sterke forsinkelsen av henvisningen er et brudd på kravet om faglig forsvarlig virksomhet. Men fylkeslegen kan ikke ta stilling til om en rask henvisning til lungepoliklinikken kunne medført at 61-åringen ville ha fått behandling for hjertesykdom tidligere. Saken får ingen følger for legen. Valerie kubens