BIRKENES: — Det dreier seg om to menn og vi kan ikke utelukke at flere er involvert, opplyser politibetjent ved økonomiavsnittet ved Agder politidistrikt, Ronny Aateigen Andersen, til fvn.no.

Politiet har informasjon fra observante kilder om at det ble observert tre stykker på de to mennenes oppholdssted i Norge. Opplysningene om mennene og bilen, gjorde at politiet kunne knytte dem opp mot innbruddet og skimmingutstyret på Birkenes Esso.

— Om de opererer alene eller i team, det vet vi ikke, men all erfaring tilsier at det gjerne står folk bak disse og at det er organisert.

På overvåkningsvideoen kan to menn kan observeres idet de bryter seg inn via taket på Birkenes Esso, tukler med betalingsautomaten, før de fjerner alle spor og forsvinner. Nå har gjerningsmennene etter all sannsynlighet kommet seg ut av landet.

Foto: Politiet

Leiebil fra Sverige

— Overvåkningsbildene loset oss inn på en svenskregistrert leiebil, som er blitt leid og levert i Arlanda i Sverige, opplyser Aateigen Andersen.

Foruten å montere skimmingutstyr, forsynte de to mennene seg med en laptop fra stedet.

Politiet mener å ha identifisert den ene gjerningsmannen ved hjelp av overvåkningsvideoen. Ifølge politiet dreier det seg om en rumensk statsborger i midten av 30-årene.

— Vedkommende er identifisert på videoen og er tidligere tatt i forbindelse med et annet straffbart forhold og er nå mistenkt i saken, sier Aateigen Andersen.

Mannen er tidligere tatt for et naskeforhold i en butikk. Politiet har dermed fått styrket mistanken om at det er rumenske statsborgere som står bak skimmingssvindelen.

Avventer undersøkelser fra Kripos

Politet betegner gjerningsmennenes metode som profesjonell, men kan så langt ikke si noe nærmere om hva slags utstyr som er blitt benyttet, eller hva folk skal være obs på når de bruker betalingsterminaler.

Foto: Politiet

— I dette tilfellet var magnetstripen montert på feil vei, slik at det ble oppdaget, men vi kan ikke si noe mer om utstyret som er brukt. Vi avventer undersøkelsene av betalingsterminalen fra Kripos.

- Hva gjør dere nå for å få tak i mannen som dere mistenker i dette tilfelle?

— Det blir hvis han dukker opp i en politisammenheng her i landet. Han har vært her ved en tidligere anledning og blitt tatt.

— Vet man hvorvidt gjerningsmennene har klart å svindle noen av de som brukte betalingsautomaten?

— Vi har ikke fått noe tilbakemelding om det at det er vellykket i den sammenheng, og vi har foreløpig ikke fått inn noen anmeldelser på dette.

— Har man hørt om lignende tilfeller i Agder?

— Nei. Vi har ikke noe konkret tilbakemelding på det. Vi kan bare anta at de ikke har siktet seg inn på den ene stasjonen, men hva de har fått til tidligere er ikke lett å si. En jo bare spekulere i hvorfor de har forlatt landet.

Foto: Politiet