KRISTIANSAND: «Kommunen anbefaler publikum å måle radonkonsentrasjon i sine boliger på bakkeplan og kjellere, dersom en ikke kjenner til radonpåvirkning fra tidligere kartlegging. Å bruke kjeller til varig opphold uten god radonsikring, eller ukjent radonnivå, frarådes.»

Dette betyr i klartekst at kommunen i den kommende risiko— og sårbarhetsanalysen fraråder folk å bo i kjellere som ikke er testet for den radioaktive gassen radon.

Ett av ti

I den samme rapporten, som Oddernes Avis har fått Kristiansand kommune til å offentliggjøre, heter det at ni prosent – nesten en av ti – av de målte boliger i Kristiansand har for høye radonkonsentrasjoner i forhold til Statens Stråleverns grenseverdi på 200 becquerel per kubikkmeter luft.

Fædrelandsvennen publiserte i går kommunens kart over radonmålinger i boliger.

– Siden vi ikke vet hvor stor radonforekomsten er i hvert enkelt hus, anbefaler vi at man måler radonforekomsten hvis man ikke har et radonsikkert hus, sier Sigurd Paulsen, beredskapsleder i Kristiansand kommune.

Årsaken til at Kristiansand kommune var først tilbakeholden med denne informasjonen, er ifølge Paulsen at den overordnede risikoanalysen ikke er ferdig. Derfor ville ikke kommunen publisere enkeltdeler, blant annet fordi man kan få en skjev oppfatning av begrepsbruken i rapporten.

– Det er helt greit å bo i en kjeller man ikke har målt, men vi anbefaler da å ta målinger. Målingene må tas om vinteren, derfor rusher vi ikke dette nå, sier Paulsen.

– Må gå i bresjen

Vidar Kleppe (Dem.) fikk i ukens bystyremøte et enstemmig bystyre med seg på at Kristiansand kommune skulle intensivere radonmålingene.

– Det er veldig bra at det settes fokus på dette. Kommunen har et spesielt ansvar og må gå i bresjen for å få kartlagt dette, selv om den enkelte husstand har et ansvar, sier Kleppe.

Kleppe mener kommunen har vært for treg i kartleggingsarbeidet, og mener nå at kommunen må initiere et radonregister, holde informasjonsmøter og raskest mulig få satt i gang en kartlegging.

Det er spesielt Gimlekollen og Hånes som er utsatt for radon på grunn av grunnforholdene, men det er funnet hus med høy radonkonsentrasjon over hele Kristiansand. Statens Strålevern opererer med at rundt 300 mennesker i Norge dør av lungekreft som følge av radon hvert år. Spesielt røykere er utsatt, fordi røyking 20-dobler strålingsfaren fra radon.