KRISTIANSAND: Hele luftrommet over Norge er åpent fram til klokka 14 når neste askeprognose foreligger. Det opplyser Avinor, som fikk siste prognose i 08-tiden onsdag morgen.

— For Kjevik ser det bra ut framover. Lufthavnen er åpen fram til ny vurdering klokken 14, og antagelig også fram til klokken 20 i kveld. Prognosene tilsier at det ikke blir restriksjoner i norsk luftrom fram til klokken 20, sier lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand lufthavn Kjevik til fvn.no.

Innstilte morgenavganger

Ettersom flyselskapene ikke har hatt tilgjengelige fly på Kjevik i morgentimene, er det foreløpig ikke normal trafikk ved lufthavnen. I dag tidlig var det bare ett fly tilgjengelig. Dette gikk til Stavanger lufthavn Sola, ifølge Langeland.

— Det var en del av morgenavgangene som var innstilt, sier han, og ber reisende å ta kontakt med flyselskapene for informasjon om hvilke fly som går som normalt.

Mange av flyene kan imidlertid bli satt inn i normal rute i løpet av dagen.

— Prognosekartet viser nå at det ikke er aske over landet, bortsett fra en liten del helt i sør. Denne fører ikke til konsekvenser for trafikken. Askeskyen vil ifølge prognosen flytte seg østover i løpet av dagen, og etterlate Norge og deler av Europa askefritt, sier Langeland.

Morgenflyene fra Stavanger og København med SAS ble innstilt. Det samme gjelder begge Norwegian-flyene som skulle kommet til Kjevik i dag.

- Normale tilstander

Avinor driver 46 flyplasser over hele landet og baserer seg på prognoser fra Met Office i London hver sjette time for å forutsi askesituasjonen i norsk luftrom.

— Det ser egentlig veldig fint ut utover hele dagen når det gjelder luftrommet. Vi forventer ingen endringer i situasjonen, og i områder hvor det finnes askepartikler, regner vi med at de er borte senere på dagen, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB.

Flyforbudssonen ligger onsdag mellom Island og Færøyene.

— Vi vil slutte å legge ut prognoser på nettet med mindre det skjer endringer i situasjonen. Situasjonen er i ferd med å gå tilbake til normale tilstander. Men vi er oppmerksomme på vulkanaktiviteten på Island og vil legge ut nye prognoser jevnlig igjen hvis det blir noen endringer, sier Ånonsen.

«So far planned»

  • Flygingene går ikke helt som normalt, men det er ikke så langt unna heller, forteller markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian til NTB.

De avgangene som ikke er kansellert, er ført opp som «so far planned» i oversikten på selskapets nettsider.

— Folk kan forholde seg til dette som et ja til at vi flyr. Det er det beste vi kan si for tiden, for vi vet jo ikke hva som kommer av meldinger. Det tror jeg folk har forståelse for i disse dager, sier Braathen.

Hovedgrunnen til kansellerte avganger hos Norwegian er at en del fly er blitt stående for eksempel i København som følge av askeskyen og at situasjonen dermed er slik at flyene ikke er der de skulle hatt avgang fra.

Selskapet har prioritert å få reisende hjem fra destinasjoner langt borte. Onsdag skal passasjerer få komme hjem fra blant annet Marrakech i Marokko og Malta.

SAS-innstillinger

Også SAS henviser til sine oppdaterte nettsider for oversikt over hvilke avganger som går og hvilke som er innstilt onsdag.

— Vi planlegger å fly til de fleste av de byene vi flyr til vanlig. Det blir nok en del innstillinger, men det skal likevel være mulig å komme seg både fram og tilbake onsdag, sier kommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS Norge til NTB.

Innstillingene har sammenheng med at fly og mannskaper ikke er på rett sted som følge av at luftrommet har vært stengt. Dermed blir det logistikkproblemer for SAS å bryne seg på.

SAS-flygingene mellom København og USA går også onsdag til og fra Gardermoen i stedet for Kastrup. Dette gjelder fly til og fra Washington, Chicago og New York.