KRISTIANSAND: I Kristiansand tingrett ble mannen dømt til samfunnsstraff i 90 timer fordi han hadde hatt sex med to jenter som ikke var fylt 16 år. De to jentene kjente hverandre, og den domfelte var kjæreste med den ene. Under kjæresteforholdet var han «utro», og hadde seksuell omgang med den andre jenta.

Denne jenta var 14 år og syv måneder da det seksuelle forholdet fant sted, og aldersforskjellen var mellom fire og fem år.

For lagmannsretten har vurderingstema vært hvor klanderverdige den domfeltes opptreden har vært.

Retten slår fast at dersom 20-åringen kun skulle dømmes for et forhold til den eldste av jentene, ville samfunnsstraff vært aktuelt. Men retten mener at det er mange forskjellige elementer som tilsier at tingrettens dom om samfunnstraff måtte omgjøres til ubetinget fengsel.

«Som om den yngste jenta heller ikke i ettertid gir uttrykk for å ha opplevd handlingene som noe utpreget overgrep, bedømmer lagmannsretten uansett dette forholdet som en mer kynisk utnyttelse av en ung jente uten tidligere seksuell erfaring», heter det i dommen.

I lagmannsretten ble det uttrykt bekymring fra forsvareren til den domfelte fordi han har klaustrofobi, og det kan bli problematisk ved en eventuell soning. Dette har lagmannsretten ikke lagt vekt på, og antyder at fengselsvesenet, det vil si Kriminalomsorgen, må ta hånd om dette problemet når soningen skal starte.