KRISTIANSAND : Kvinnen møtte som vitne i straffesaken mot en 22 år gammel mann som tidligere var hennes samboer. De to har et barn sammen. 22-åringen er en av de 12 som politiet betegner som en del av det tunge, kriminelle miljøet i Kristiansand. Nå tør ikke kvinnen bo lenger i Kristiansand. Den tiltalte 22-åringen er den samme som rømte fra politiarresten i Kristiansand i november i fjor, noe som utløste en omfattende leteaksjon, hvor også beredskapstroppen fra Oslo deltok. Den gang betegnet politiet mannen som farlig i konfrontasjon med polititjenestemenn.

— Jeg var utenbys helt fram til tirsdag, og fikk beskjed fra 22-åringens nærmeste omgangskrets om ikke å komme tilbake til Kristiansand for å møte i retten onsdag for å vitne, forklarte kvinnen i tingretten i går.

Skiftet forklaringer

Hun ble sterkt presset av den tiltalte 22-åringens forsvarer, advokat Petter Sørensen, på hvorfor hun stadig har skiftet forklaringer.

— Jeg torde ikke annet enn å ta ham i forsvar og bortforklare det som skjedde i frykt for det som kunne skje hvis jeg sa sannheten, sa kvinnen i retten.

Først da 22-åringen ble pågrepet etter rømmingen og varetektsfengslet, valgte kvinnen å gå til politiet. Da forklarte hun at hun hadde skjult sannheten i frykt for represalier.— Jeg har mistet tre-fire år av livet mitt på grunn av det jeg har vært gjennom, sa kvinnen, som tidvis var sterkt preget under sin forklaring.

Hun fortalte da at hun ble utsatt for vold og trusler både før, under og etter at samboerforholdet opphørte. Ofte kom det ifølge vitnet drapstrusler.

— Jeg elsket ham jo, og kjærlighet gjør blind, var kvinnens forklaring på at hun alltid forklarte kjæresten ut av de problematiske episodene i forhold til politiet.

Tiltalte tatt ut av rettslokalet

I retten forklarte hun seg mens tiltalte satt i et annet lokale og fulgte rettsforhandlingene via video. Tre tjenestemenn fulgte tiltalte fram og tilbake til rettslokalet og satt vakt under rettsmøtet. Politiet frykter at 22-åringen igjen skal rømme.

22-åringen ble i sommer dømt til to år og to måneders ubetinget fengsel. Onsdag var han tilbake i retten tiltalt for vold mot samboeren sin, og for å ha truet andre til ikke å forklare seg for retten og politiet.Kvinnen har tidligere vært en del av rusmiljøet, men er nå rusfri. Hun sa i retten i går at hun kunne ha fortsatt samboerforholdet til 22-åringen dersom han hadde sluttet med stoff og kuttet ut sin omgangskrets. Det ville ikke tiltalte, ifølge kvinnen.

Avviste voldspåstander

I retten onsdag avviste den tiltalte at han hadde stukket sin eks-kjæreste med et sverd. Kvinnen fikk et sterkt blødende sår i panna som ble sydd med to sting. Hun ble hentet av ambulanse og brakt til sykehuset. Tiltalte sa at to litauere, som bodde i nærheten, hadde stukket henne. Han ryddet også ut et våpen, sverdet, en batong og narkotika på oppfordring fra sin daværende kjæreste.

— Jeg ryddet og vasket vekk blod for at det skulle bli rent og ryddig til kjæresten kom tilbake fra sykehuset, sa mannen i retten.

Lukket rett

Da retten startet i går, ble det bestemt at saken skulle gå for lukkede dører, men pressen fikk adgang til å være til stede. Tiltaltes forsvarer ønsket heller ikke at pressen skulle kunne følge rettsforhandlingene, men dette ønsket tok ikke retten hensyn til.

Saken fortsetter torsdag med avsluttende bevisførsel og prosedyrer.