KRISTIANSAND: Politiet beklager at det ikke er tilstrekkelig beredskap på voldtektsmottaket i helgene til å undersøke voldtektsofre. Det forsinker etterforskningen, og er en unødig ekstrabelastning for voldtektsofre.

Når politiet mottar voldtektsanmeldelser, er rutinen å kontakte voldtektsmottaket på sykehuset. Det er ikke lenger alltid betjent med lege på natta i helgene. Voldtektsofre kan derfor risikere å måtte ligge i flere timer i påvente av legeundersøkelsen. Timer politiet helst ville ha utnyttet til å avhøre offeret for å komme videre i saken.

— Vi beklager at kapasiteten på voldtektsmottaket er redusert, sier politioverbetjent Eva Marit Gaukstad.

— Funn og analyse av biologiske spor er en viktig del av etterforskningen, sier avsnittslederen.

— Kristiansand legevakt har ikke en beredskapsordning som er tilstrekkelig på grunn av pengemangel, bekrefter Clare Jørgensen. - Beredskapslegen kan tilkalles ved behov for utrykning og ambulanseoppdrag. Vi har dessuten en lege som kan tilkalles ved overgrepssaker, men han får ikke betaling for å møte fram. Bare i de tilfeller hvor det foreligger en anmeldelse, betaler politiet. Når det gjelder sykepleiere må vi bare finne fram lista og ringe etter dem som tilfeldigvis er hjemme, og som eventuelt kan møte fram på legevakta, sier Jørgensen.

— Bystyret ba i sitt møte 20. juni om at helse- og sosialstyret skulle vurdere styrket vakttjeneste/beredskapsordning på voldtektsmottaket, og utrede kostnadene forbundet med dette. Det ble også bedt om en vurdering av om det kan legges til rette for etablering av et bredt interkommunalt samarbeid rundt voldtektsmottaket for å sikre fagpersonellet høy og vedvarende kompetanse innen sporsikring og behandling, forteller Jørgensen. - Dette arbeidet er vi nå i gang med og skal levere fra oss vår innstilling om få dager.

— Det er ikke en tilfredsstillende ordning vi har i dag, og som unødig rammer dem som har vært utsatt for overgrep, sier Jørgensen.