ARENDAL: Kommunene skal over flere år samarbeide med Husbanken Region sør. I 2010 mottar kommunene 7,4 millioner kroner.

— Vi løser ikke bostedsløshet uten felles, planlagt innsats. Det er 584 personer uten et hjem i de sørøstligste kommunene. Totalt er det 6000 uten bolig i Norge, skriver regiondirektør Margot Telnes i Husbanken Region sør i en pressemelding.

Samarbeidet mellom Husbanken og kommunene er organisert i programmet Boligsosialt Arbeid, Satsing i Sør (BASIS). Programmet omfatter alt boligsosialt arbeid i Region Sør.

Samles

De seks kommunene som er med i samarbeidet er Arendal, Drammen, Sandefjord, Larvik, Skien, Porsgrunn og Arendal. 70 representanter fra disse kommunene samles i dag og i morgen for å diskutere metoder for å bekjempe bostedsløshet.

Prosjektet skal vare i inntil fem år og innebærer årlige tilskudd. Kommunen bidrar med 30 til 50 prosent av Husbankens bidrag. Husbanken Region sør har bevilget 7,4 millioner kroner til styrking av boligsosialt arbeid i samarbeidskommunene i 2010 og planlegger å bruke 11,4 millioner kroner i 2011, forutsatt at nivået på overføringene i statsbudsjettet opprettholdes.

Hjelp

Ifølge Tenes er det mange grupper som trenger hjelp på boligmarkedet, ikke bare dem uten bolig. Også flyktninger, unge førstegangsetablerere, funksjonshemmede, eldre, personer med lav inntekt og personer som av ulike grunner ikke får lån i private banker kan trenge hjelp.

— Det er krevende for kommunene å planlegge arbeidet på et felt som involverer både ulike kommunale og statlige tjenester og økonomiske støtteordninger, forteller Telnes.